måndag 13 augusti 2018

Titanic

Våra fina vänner bjöd med oss till Skellefteå på lördagen, för att se Titanicutställningen på Eddahallen. Väl värt bilresan ner till kusten, och som historienörd var det mäktigt att vandra omkring bland alla föremål och foton med en audiotour i öronen. Sexåringen blev väldigt berörd, och ev är det inte helt lämpligt för någon så liten att ta del av allt elände, men jag tänker att det är hög tid att vidga vyerna lite, att upptäcka att världen inte bara är en gullig och rosenskimrande plats. Och flera av klasskamraterna (herregud, i plural, och vi pratar om sexåringar) har på vägen hit genomlidit umbäranden som är svåra att föreställa sig, så kanske är det ok att bekanta sig med världens fasor på ett kringresande museum ändå, i trygghet med både mamma och pappa att hålla i handen.

Utställningen rekommenderas, i stan endast till den 26/8, men de pratar om en förlängning på grund av intresset. Enda minuset var uppläsaren, som pratade knastertorrt. Ev skulle han efterlikna en gammal journalfilm? Jisses, jag tror att en är bortskämd med underbara berättare då en lyssnar mycket på böcker.

Det kan hända att sambon och jag nördade ihop sedan, på kvällen, letade reda på den gamla dvdn i förrådet, och kollade på filmen.

10 kommentarer:

Helena sa...

Härligt! Helt rätt ålder för att ta upp den typen av frågor tycker jag, de börjar ju fundera på sånt då.

Elin Säfström sa...

Blir alltid otroligt berörd av sådana där saker. Att få den typen av detaljer från äkta liv som gått till spillo, det är omskakande. Jo, man måste ju få veta något om världen förr eller senare.

Eva sa...

Låter ändå som en ganska trygg introduktion till den stora världen.
Minns jag såg den där filmen på ett flygplan, under en lång natt mot en annan kontinent, inte bästa stället att se den på.

Annika sa...

Helena: Ja, det är mycket funderingar just nu, och lite svårt att tackla ibland.

Annika sa...

Elin: Vi tänkte först skaffa barnvakt, men bestämde att det var dags. Det blev förr, alltså.

Annika sa...

Eva: Hade nog drabbats av mild panik om jag sett den på ett flygplan, vår tids Atlant-ångare.

Marie sa...

Låter intressant, har inte ens hört talas om utställningen! Inte för att jag har örat mot kulturlänet, direkt ... vet vi ju sedan tidigare. Hoppas det blir en förlängning så kanske jag också hinner dit.

Hoppas du haft en fin sommar, scrollade genom inläggen och det såg ut så. :)

Skriva läsa leva sa...

Den filmen alltså. Såg den två gånger på bio och det är ju så den ska ses. Inte alls samma feeling hemma. Jätteglad för att jag sett den just på bio.
Utställningen lät intressant, förstår att den dragit folk till sig.

Annika sa...

Marie: Har nog inte marknadsförts särskilt aggressivt dock, jag hade inte heller hört talas om den innan det nästan var slut. Sommaren har varit grejt, hoppas du med har det fint :-)

Annika sa...

Skriva läsa leva: Såg också två gånger på bio när det begav sig, ofattbart dock att det är så många år sedan som den gick på bio!