måndag 6 augusti 2018

Omstart!

Normalt brukar jag inte tycka att det är så värst jobbigt när semestern är slut. Även om det är skönt att vara ledig, så gillar jag vardag och rutiner. Men idag när jag drog på mig normala kläder och åkte till kontoret kändes det hemskt. Semestern hade blivit vardag, vi hade hittat en behaglig lunk som jag inte ville bryta. Alls.

 

Under de senaste fem veckorna har vi inte gjort mycket mer än att bada. Sambon kom även på den briljanta idén att renovera ett rum i källaren (jag kan tidigare ha gnällt här på bloggen om att vi rivit bort två brädor från panelen i ”gillestugan”, men att renoveringsivern kommit av sig. DET rummet är nu ombyggt till förråd). Jätteskönt att fly hettan nån timme då och då för att vara i kyliga källaren och fixa lite. Annars har det här varit utsikten den senaste tiden, den lokala badstranden, en kilometer lång och med kristallklart vatten:Har inte skrivit en rad, men jobbat ändå i bemärkelsen tänkt på uppföljaren till dystopin, samt även tänkt ut en novell som blir det nästa jag skriver ner. Har även gjort research vid Akkanålke, en gigantisk tele/radiomast som står på ett berg nära hemorten. Oklart för de flesta vad jag egentligen höll på med, men min familj är van. Här en supersvettig författarwannabe:På väg ner igen körde vi genom ett reservat som härjats av skogsbrand. Fortfarande spontanantände marken här och var, och jag gissar att eftersläckningen pågick under lång tid.Jag träffade min gamla granne som flyttat till det stora landet i väster, men som var i norr på besök. När vi växte upp tyckte jag att hon var det coolaste som någonsin gått i ett par skor, och hon var även den som fick mig att förstå hur coolt det är att läsa (hela tiden). Nu är hon medförfattare till en kokbok, och jag fick ett ex med mig hem! Man kan säga att hon lever drömmen just nu, och jag blev så peppad!Har även shoppat en hel del (jädrar så effektiv ac det finns i vissa gallerior). Skyr shopping som pesten normalt sett (alltså det är så tråååkigt att prova kläder), men har lite som sport att handla det jag behöver på rea. Gillar att ha bra grejor, och som offentligt anställd i Sorsele täljer en inte guld med kniv direkt, i.e. rea it is. Brukar tänka att ”ja ja, när författardrömmen slår in (eherm…) så är jag åtminstone van vid att inte lyfta en jättelön. Här en supersvettig författarwannabe i reaklänning:Hoppas ni har det bra allesammans, och att er eventuella återgång i arbete går smärtfritt :-)

10 kommentarer:

Skriviver sa...

Min vardag drog också igång idag, men för mig är det ju omvänt jämfört med för de flesta andra :) Resten av familjen lämnar hemmet för sina respektive arbetsplatser/skolor, och jag plockar fram datorn för att äntligen - ÄNTLIGEN få skriva lite, utan att bli avbruten :) Det känns helt overkligt, men underbart. Som vanligt har jag svårt att fokusera på en sak samtidigt, så jag jobbar dels på den övergripande historien i min tänkta serie, och med ett mer detaljerat synopsis för det manus jag precis börjat skriva på (vilket är första boken i den tänkta serien, istället för andra boken i den tänkta serien - som jag hittills jobbat med). Jag är så himla nyfiken på hur du jobbar med din övergripande historia, för du skriver ju också en serie? Hur många böcker tänker du att den ska innehålla, och hur gör du med den "stora" historien? Det är verkligen min största utmaning att få till den på ett bra sätt, story är inte riktigt min starkaste sida ;)

Annika sa...

Skriviver: Hej, det var ett tag sedan :-) Så underbart det låter att kunna skriva utan att bli avbruten! Jag har tänkt på min historia under många år, tänker mig tre trilogier, och en fristående bok om hur allting började. Först skrev jag bok fyra och fem, mest för att det kändes roligast :-) Det sket sig med förlag den gången, och nu jobbar jag kronologiskt i stället, med bok ett. Den har jag tänkt på JÄTTELÄNGE, och har mycket gratis med vilka planteringar jag behöver göra, i och med att storyn för bok 4-6 är klar redan. Jag har inget övergripande synopsis för det stora historien, håller allt i huvudet och utarbetar synopsis endast för den bok jag skriver på för tillfället. Det funkar, då jag tänkte lääänge innan jag började skriva och känner både karaktärerna och "min" värld jätteväl (vi har hängt ihop i ca tjugo år). Story är inte min jättestarka sida heller, jobbar mer med ideer och typ koncept. Önskar att jag var bättre på story!

Bara hittepå sa...

Haha, du gör alltid den bästa researchen! :)

Vilken skön semester det verkar ha blivit, även om det kanske gör det extra tungt att komma tillbaka till kontoret.

Och det är alltid så intressant att läsa om skrivplanering. Jag har också funderat på en serie (som omfattar manuset jag pausade för att skriva på nuvarande icke-serie-manus) och tar till mig av era erfarenheter. Fäster mig särskilt vid att ni båda börjat skriva på en del som inte är först i serien. Så är det för mig också, och jag har funderat på om jag ska skriva klart den delen jag påbörjade eller om jag ska börja från den riktiga början. Jag har nog tänkt mig att det är lättare att börja med bok ett, men kanske är jag på väg att omvärdera det nu. Det är ju värdefullt att ha en tydlig bild av vart det hela ska ta vägen. Hm, funderar vidare. Har ju ett tag kvar tills jag kan sätta igång med något av dessa manus. :)

Annika sa...

Bara Hittepå: Gränsen är hårfin mellan bästa och galnaste researchen :-D
Spännande med din serie, det vill jag läsa mer om nån gång :-)
Jag började med bok 4 (bortsett från att det var kul, och för att Star Wars gör så) därför att jag hade en plan för bok 4-6, och det som händer i bok 1-3 var mer som backstory till dem, om du förstår hur jag menar? Ungefär som att om jag skrivit bok 1 allra först hade det funnits en hel massa backstory att fundera ut till den med, och det slapp jag nu. Givetvis finns någon typ av backstory till bok 1 också, men inte alls så detaljerat som det skull behövt vara om jag skrivit bok 1 allra först. Tokoptimerade världsbygget, skulle jag vilja säga :-)

Sara sa...

Den där klänningen såg väldigt fin ut!! Rea är bra grejer.

Hoppas att vardagen känns mer ok snart, och att du kommer att ha tid och ork över till skrivet också.

Annika sa...

Tack Sara :)

Eva sa...

Jätteintressant hur ni tänker kring serier. Blir nästan lite avis, varför kan inte jag tänka ut någon?
Kul också att se bilder på dig. Blir inspirerad av det också - borde kanske ta några selfies till nästa blogginlägg.

Annika sa...

Eva: Jag är ev en av Sveriges hemligaste människor, blev lite förvånad själv här av selfieregnet :-D
Alla mina idéer blir serier, avundas i stället er som klarar av att vårda en idé och fokusera den till en solitär :)

Louise Baumgärtner sa...

Har varit inne på din underhållande blogg antal gånger, men inte kommit mig för att kommentera - förrän nu då;) Jag bor (med familj) i södra Sverige och borde verkligen göra mer åt huset. Men det gör vi nästan aldrig, istället skriver jag. Och är dessutom utmattad just nu, så...tja, jag skriver inte nu heller. Men gillar din blogg och har för avsikt att fortsätta titta in :)

Annika sa...

Tack Louise, och välkommen hit! Jag brukar titta in hos dig också :-)
Trist med utmattningen, har varit inne väggen och nära den ett antal gånger, det är inte lätt att vara människa och vilja allt.