onsdag 16 maj 2018

Kort avbrott i vilan, pga naturen som visar sina muskler med full kraft.

Hon är livet, älven. Men just nu rinner hon över bräddarna, breder ur sig över skogsmarker, trycker på mot landområdena vi människor tror att vi har kontroll över. På Holmen hukar man sig bakom vallarna, hoppas innerligt att de räcker till och håller, pumpar vatten ur källare. Marken är full med vatten. Jag bor på Backen, högt uppe på älvbrinken, men i skarvarna mot källargolvet tränger fukten ändå in.

 

Det är vansinnigt varmt, varvat med ösregn. Det hjälper inte direkt situationen, och har fått floden att komma nästan en månad för tidigt. Det svämmar över i Ammarnäs, vatten över vägen, nya vallar grävs, nu på morgonen sjunker det undan lite, men här nere i Sorsele stiger älven fortfarande.

 

Vi gläds åt att vädret ska bli kallare, förhoppningsvis blir det minusgrader på fjället om nätterna, och då blir fjällfloden lite mer utdragen över tid. Vi hoppas innerligt att regnet uteblir, och tackar moder natur för att det inte var någon tjäle i marken, att vattnet hade nånstans att ta vägen tidigare under våren.

 

I går kväll vid Laisälven, som rinner ihop med Vindelälven nån mil ovanför tätorten.Den här bilden är så där, men föreställer ett vindskydd som normalt står en bit upp i skogen men som nu står i vatten. Laisan har brett ut sig, och forsar fram genom skogsmarken.Två stora vattendrag blir till ett och landar nere i Sorsele, forsar fram under broar där det normalt flyter stilla lugnt. Här naturbeten under vatten, och en loge från hembygdsområdet som snart blir blöt om tassarna. De gräver vallar idag för att täta till ytterligare. Sedan är det bara att vänta och se hur det går.8 kommentarer:

Elin Säfström sa...

Superexotiskt som vanligt! Översvämningar, eventuella minusgrader på fjället, "tätorten", vindskydd, logar, o.s.v. Mycket spännande för den inbitna fjollträskaren.

Trevligt att se en skymt av dig, så här.

Annika sa...

Elin: allt det här vattnet, floden och fjället, är exotiskt till och med för mig (som vuxit upp i ett villakvarter på en torr tallhed i skogslandet :-)

Helena sa...

Mäktigt!

Sara sa...

Wow! :-O

Kul att "se" dig lite, hoppas att du får den vila du behöver!

Eva sa...

Vilka naturkrafter och vad starkt du gestaltar dem. Förstår att du använder dig av naturen i dina berättelser. Vore nästan ett tjänstefel att låta bli när du har det så nära.
Kul att höra av dig! Hoppas allt flyter på (och inte svämmar över).

Annika sa...

Helena: verkligen, och lite läskigt.

Annika sa...

Sara: japp, jag vilar vidare.

Annika sa...

Eva: ja, naturen visar ingen nåd i vissa lägen, och jag utnyttjar känslan friskt i mina manus! Det flyter på och svämmar över rätt så likvärdigt just nu :-)