söndag 18 mars 2018

Littfest!

Jag och min fina kompis K har varit på Littfest i Umeå under helgen. Det var snäppet bättre än jag räknat med, högre medelålder än jag räknat med, samt extrem få män (är det verkligen bara kvinnor i min ålder och uppåt som läser?).

Vissa föreläsningar/samtal var riktigt bra. Vi kunde tex inte missa samtalet om ”Män visar kuken för mig” med Caroline Hainer. Ämnet attackerades nyanserat av författaren, och oväntat nog hade detta framträdande ev största andelen män i publiken under hela festivalen.

Po Tidholm och Håkan Forsell samtalade om staden och landsbygden, sjukt intressant och om jag kunnat stenografera hade jag klottrat ner vartenda ord. Idun var proppfull och vi blev tvungna att sitta på balkongen. Hej Svindel.


Annika Norlin samtalade med Elin Willows, som på bilden läser ett stycke ur sin bok ”Inlandet”. Jag har inte läst, men tror att jag blir tvungen. Elin pratade kärleksfullt om ett stillsamt liv, och att som utomstående hamna på en plats som inte anpassats efter den urbana normen. Orten namnges inte i boken, men jag gissar på Arvidsjaur eller Arjeplog, baserat på att författaren plockat bort en stor industri som skulle blivit för exotisk i sammanhanget och tagit över berättelsen (biltestningsindustrin, no doubt, som vid tiden när berättelsen utspelar sig ännu inte spridit sig till tex Sorsele, där jag bor). Det som stannade kvar mest var detta citat om att alltid behöva försvara valet att bo i inlandet;
”Att flytta härifrån kräver ingen förklaring."10 kommentarer:

Katarina Persson sa...

Intressant men egentligen inte speciellt överraskande, det där att det var mest kvinnor. Jag tror - vet - att män läser med, men läsande kanske inte har samma funktion i deras liv som för kvinnor, om man ska vara lite generell, för visst finns det män som älskar att läsa med. Men kanske är det som med skrivkurserna, för dem är det något mer privat, inte ett intresse de när och underhåller på samma sätt som kvinnor gör. De har nog ett lite annorlunda förhållande till både skrivandet och läsandet än vad många kvinnor har kanske? För jag får ofta känslan av att för många kvinnliga bokälskare så är det ett alltuppslukande intresse, medan det för männen kanske konkurrerar med en mängd intressen eller helt enkelt bara är ett tidsfördriv, även om ett väldigt trevligt sådant. :) Och inget är ju mer rätt än något annat. :) Huvudsaken man läser, tänker jag. Och som en parentes kan jag berätta en intressant sak angående män och läsande: det pratas ju ibland om att män oftast läser böcker skrivna av män som handlar om män, och det har det faktiskt verkat som för mig med, men på mina senaste signeringstillfällen har det faktisk varit förhållandevis stor del just män som köpt min bok. :) En bok skriven av en kvinna, med en kvinna på omslaget och som handlar om ... kvinnor! Det var lite oväntat men väldigt roligt. :)

Marie: Mitt skrivliv sa...

Vad roligt med Littfest! Säger hon som satt två mil bort och tog det lugnt med nya manuset. Men det hade varit kul att få träffa dig :)

Ja du, kvinnor verkar mest aktiva när det gäller allt från festivaler till signeringar, releaser och skrivarträffar/kurser, frågan är väl varför? Själv är jag ju mer av manskaraktär, när det gäller den biten i alla fall. Kan fler kvinnor vara extroverta? Det känns kanske inte så troligt, men mer allmänt sociala kanske? I många förhållanden drar ju kvinnan det sociala lasset för paret, kanske är detta ett utslag av en mer utåtriktad inställning till omvärlden? Inte vet jag. Verkligen inte, så nu ska jag hålla snattran ;)

Annika sa...

Katarina: Ja, huvudsaken att en läser. Tänker att det kanske är lite avskräckande för en del män med alla dessa ”kultur-kvinnor”, och i så fall är det ju väldigt synd. Särskilt som jag uppfattade stämningen som varm och hjärtlig, och de programpunkter som skulle kunnat uppfattas som provocerande höll mestadels en nyanserad och saklig ton (åtminstone de jag besökte).
Kul att en stor andel män köper din bok!

Annika sa...

Marie: Jag har faktiskt aldrig tagit mig iväg tidigare, trots samma län.
Ja, kanske är kvinnor mer extroverta, eller i alla fall mer benägna att ”outa” sitt skriv-läs-intresse?
Som rätt så introvert i grunden tyckte jag att det funkade bra att sitta på föreläsningarna och vara tyst i sin egen lilla bubbla, ensam fast tillsammans :-)

Elin Säfström sa...

Härligt att frossa i en litteraturmässa! Längtar lite efter Gbg-varianten faktiskt.

Annika sa...

Elin: Ja, det är verkligen inte helt fel, rätt skön känsla av att höra hemma i ett sammanhang :)

Eva sa...

Tack för inblicken i littfesten. Det är alltid så inspirerande att lyssna på författarintervjuer och få prata skrivande.

Annika sa...

Eva: Ja, så skulle livet gärna få vara lite oftare :)

Maud Lindberg sa...

Ang boken Inlandet. Din syster fick boken av mig, bara för att. Gav även ett exemplar till din systers svärmor, som födelsedagspresent. Den senare fick sin bok en lördag. Tisdagen därpå hade hon lagt den som förslag i sin läsecirkel, samtliga deltagare nappade direkt. Nu vet jag varför intresset var så stort. Det hela utspelade sig i Arjeplog. Du vet, på plass´n kan allt hända.

Annika sa...

Mor: Och jag som trodde att he som hänn hänn hänna :-D Skämt åsido, jag tror att det är en mycket intressant bok! Kul med bokcirkeln :-)