onsdag 24 januari 2018

Tack!

Vill tacka er för alla kloka inspel ang. förra inlägget. Känner mig något mindre förvirrad nu.

 

Fördelar med YA är att jag helt enkelt skulle kunna ta ut svängarna lite till, och att det inte är lika ”konstigt” med dystopi för unga som det är med samma genre för vuxna.

 

En nackdel är att jag skriver vansinnigt kryptiskt, och att jag måste anstränga mig ännu mer för att vara tydlig om jag riktar mig direkt till unga.

 

Det gör mig väldigt provocerad att jag ofta (afk alltså, inte här på bloggen) får höra att dystopi endast lämpar sig för unga. Eventuellt borde jag skriva för vuxna och göra en Simona Ahrnstedt, dvs ställa mig på barrikaderna och tala för min genre (bara det att romance redan sålde som smör, folk behövde bara bli lite upplysta ;-)

 

Just nu lutar det mest mot YA. Berättelsen kräääver det, och jag ser N som en liten förvirrad men samtidigt råsmart blomma i en svart stenöken. Sista klara fördelen med att skriva för unga vuxna torde vara att man rent logiskt skulle kunna skicka manuset till samtliga förlag, utan urskiljning av barn/vuxen. Låter som ett balanserat tillvägagångssätt, eller hur? (Här hoppas jag att ironin gick fram, men jag förtydligar för säkerts skull: jag avser icke skicka manuset till alla förlag om det blir färdigskrivet.)

 

När jag petat lite i uppföljaren till spänningsromanen ska jag sätta igång med arbetet för att få lite ungdomligare liv i texten och se hur det blir. Iiiiieh, liksom!

7 kommentarer:

Helena sa...

Coolt, låter som en bra plan!

Marie: Mitt skrivliv sa...

Ja, varför skulle du INTE kunna bli en dystopins Simona?
Och en nittonåring är ju faktiskt både ung och vuxen, så att skicka in både som YA och vuxen borde fungera. Eller är jag bara sjukt okunnig om YA kanske? Någon som kan mer får gärna rätta mig.

Annika sa...

Tack Helena :)

Annika sa...

Marie: Simona är Simona, och jag är något mer...introvert :-D Beundrar verkligen hennes cruisade for romance!

Elin Säfström sa...

Nämen, skicka till alla! Men anpassa följebrevet! Förlagen vill ha en klar bild av vilken målgrupp som gäller. Så till vuxenförlagen kör du stenhårt på "det här är riktat till en vuxen publik" och när du har med ungdomsförlagen att göra så hävdar du lika bergsäkert att "målgruppen är ungdomar 15+".

Marie: Mitt skrivliv sa...

En mer introvert stil känns kompatibel med genren, klockren!

Annika sa...

Haha, ja men då lyder jag ditt råd :-)