söndag 10 december 2017

Omdömet har landat i inkorgen.

Den här veckan har jag haft spänningsmanuset ute på läsning, och idag kom utlåtandet. Det är alltid med skräckblandad förtjusning jag släpper in någon annan bland orden, och om jag nu ska stapla klichéer så var det med darrande fingrar jag klickade fram dokumentet med kommentarerna.

De första raderna var fina att läsa, lektören hade verkligen fattat grejen med vad det är jag försöker göra, och hädanefter ska jag tänka på de där orden när självhatet väller fram. Sedan kom extremt viktiga synpunkter, sånt jag själv inte alls reflekterat över men som är helt spot on. Man kan säga att ett problemområde för mig är att jag skriver läsaren för LITE på näsan, måste verkligen öva på att låta min introverta hp vara lite mindre hemlig.

Dagens första tips blir att det är väl värt investeringen i sitt skrivande att anlita en lektör, åtminstone om man som jag inte har gått någon skrivarutbildning. Båda gångerna jag provat har det inneburit en rejäl skjuts framåt i utvecklingen av skrivandet för mig. Det är inte konstigare att satsa på sitt skrivintresse, än att tex köpa sportutrustning eller att resa (men omgivningen kan dock ställa sig lite frågande).

Dagens andra tips blir att researcha ORDENTLIGT vid valet av lektör. Jag har anlitat samma båda gångerna, och grundade valet på att hon uttalat jobbar med genrelitteratur, att hon har fina omdömen från flera mer eller mindre kända författare, och även priset spelade in till viss del.

Nu ska omdömet få marinera en dag eller två, sedan sätter jag igång med skrivet igen! Hoppas ni får en fin vecka allesammans :)

16 kommentarer:

Eva sa...

Kul att du fick ett sådant bra och nyttigt lektörsutlåtande.
Jag har haft precis samma problem med hp (har kanske fortfarande) och fick ju som kanske bekant en utskällning av magistern för att jag var så hemlig. PRÖVA ÖVERTYDLIGHET, sa han bland annat :-)

Marie: Mitt skrivliv sa...

Åh vad roligt! Håller helt med om att det inte är mer logiskt att köpa värsta löparskorna och vindbrallorna än ett lektörsutlåtande. Hobby som hobby, liksom. Dessutom lär ingen hobbylöpare någonsin kunna tjäna en liten slant på det hela, men det kan faktiskt du. Löparen lever på sin höjd lite längre, men kom och skryt med det när du är död liksom, eller hur?
När det gäller skriva på näsan så fick jag motstridiga omdömen från två testläsare, en tyckte jag var för subtil den andra för utförlig. Det är då det blir intressant för en själv, haha.
Jättekul attt det går framåt, heja dig, heja oss!

Annika sa...

Eva: Alla skulle behöva en Sören :) PRÖVA ÖVERTYDLIGHET, underbart! Ska ha det i huvudet nu när jag skriver!

Annika sa...

Marie: Aaaa, så jobbigt när omdömena är motstridiga! Då måste man lita på det egna omdömet, ve och fasa ;-)
Haha, ja, skryt om det när du är död! Tror oförståelsen handlar om vad som anses som nyttigt eller inte. Skriv = lite suspekt...

Elin Säfström sa...

Så himla bra investering! Den enda gången jag anlitat en lektör så vändes mitt skrivande på en femöring - jag fick SÅ mycket matnyttigt. Bästa 3000:-(?) jag någonsin lagt ut! Dessutom ska man ge sig själv både julklappar och födelsedagspresenter, tycker jag.

Bara hittepå sa...

Nu har jag nickat mig igenom hela ditt inlägg, först för att det var så trevligt att du fin respons, sedan för att jag tampas med exakt samma problem när det gäller undertydlighet (som det väl kan få kallas?) och sist för att jag så fullständigt håller med dig om värdet av att få manuset läst av ett proffs.

Känner du att det var skillnad på kommentarerna den här gången jämfört med förra? Något du lärt dig på vägen? Eller var manusen för olika för att det ska gå att säga?

Annika sa...

Elin: Exakt, man får se till att ge sig själv presenterna ingen annan skulle komma på tanken att ösa över en! (Vägrar skriva att jag unnar mig saker, hatar ordet 'unnar'. Oklart varför.)

Annika sa...

Bara hittepå: Undertydlig är ett ord jag härmed kommer att använda!
Kommentarerna är väldigt olika, och även om manusen är väldigt olika, beror det nog mest på att jag helt utan erfarenhet inte gav några som helst hintar om vad jag behövde hjälp med förra gången. Den här gången visste jag på ett ungefär vad som behövde utvecklas, och det fick jag hjälp med (med råge!) och även en del annat matnyttigt som kom med av bara farten.

Skriviver sa...

Å vad kul med respons på manuset! Och det där med undertydlighet vs övertydlighet, så svårt! Och så intressant också. Jag brukar växla lite mellan de båda tror jag, så jag ligger liksom lite mer i mitten men har uppenbarligen inte alls någon stenkoll. Det kräver nog ganska lång erfarenhet för att få till rätt nivå, och på något plan antar jag att det inte går att veta helt och hållet vad en läsare förstår och inte, och det är ju därför det är så viktigt att låta folk läsa ens manus.

Kul förresten att du har en introvert huvudkaraktär. Jag funderar alltid väldigt mycket på just introversion och extraversion i relation till mina karaktärer. Jag har en tendens att alltid spontant skriva introverta karaktärer (förmodligen för att jag själv är så introvert, gissar jag), och måste alltid jobba ganska medvetet för att få till de extraverta. Känns också extra svårt i ett spänningsmanus, får jag för mig? För min del märker jag i alla fall att det är svårare att få till tempo i texten med de introverta karaktärerna (pga deras läggning, att alltid dra sig undan och reflektera och REagera snarare än att Agera, om du förstår hur jag menar).

Annika sa...

Skriviver: Ja, det är skitsvårt! Efter att ha läst hundratals skrivråd om att inte skriva läsaren på näsan, tar jag alltid i för lite. Håller med om att det krävs erfarenhet, den där fingertoppskänslan får man helt enkelt träna sig till!
Haha, ja, jag är också en introvert person, och mina hp är ofta det också, lite min stil tror jag att skriva en introvert karaktär, trots första person presens :) Trist om läsaren känner sig distanserad, och även där blir det en balansgång. Förstår precis det där med att reagera vs. agera, blev verkligen extra svårt i spänning jämfört med när jag skrev dystopi.

Helena sa...

Å vad inspirerande och nyttigt att få! Blir ju sjukt sugen här, var det JB du använde?

Annika sa...

Helena: Ja, det var JB, sjukt nöjd :)

Sara sa...

Åh, vad roligt! Håller med, det är verkligen värt pengarna. Åtminstone om din JB är densamma som min JB. :-) Lycka till med redigeringen!

Anonym sa...

Du har så rätt i att man inte bara ska ta första bästa lektör man hittar. Själv har jag inte hittat alls än, även om letandet hittills varit rätt sporadiskt. Själv är jag lika petig när det kommer till testläsarbiten. Inte vem som helst passar för läsning, och jag ger alltid dem jag själv meddelar att jag kan testläsa åt att ta en titt på min blogg för att de ska få en känsla för om jag är en testläsare du vill ha. (Brukar ta en titt på Författare söker testläsare på FB och ibland fångar någon där mitt intresse att läsa för.)
Roligt att du fått ut så mycket av lektörstjänsterna. Det är ju precis så det ska vara. :)

Annika sa...

Sara: Tack :) Min JB är Jenny Bäfving!

Annika sa...


Skrivalasaleva: Ja, jag tror verkligen på att vara petig. Vilken bra idé att be dem man kan läsa för att titta på bloggen, där får man ju en bra känsla för vem man är :)