onsdag 13 december 2017

Norr- och västerbottniska ord; Insect-edition!

28 grader kallt ikväll, något kallare än i den genomsnittliga svenska frysboxen. Kylan fyller egentligen bara en funktion om du frågar mig, nämligen att dräpa ut äckliga spindlar och insekter, eller att åtminstone begränsa storleken hos dem. Vad kan passa bättre en sån här kall dag, än några dialektala insektsord? Är lite osäker på de verkliga namnen på de där bromsarna, då jag har ganska svårt för att skilja på dem. Språkkonsult för flera av de dialektala namnen är min pappa, en tvåspråkig man från Norrbotten :-)

Kröveln – Allt som kryper inomhus och som man inte vill ha där, i.e. skadeinsekter. ”He jär kröveln!” kunde någon utbrista när man hittade något kryp inomhus där det inte borde vara.

Åt/åte – Samlingsnamn för alla bitande och stickande insekter som flyger (utom möjligtvis bromsar). Inte ett positivt laddat ord.

Blinnbrems/blindbrems/blinning – En sorts bitande fläckfluga.

Gabriel i långrocken – Regnbroms

Hästbrems – Fäbroms

Långbenuskrank – Harkrank

Knort – Knott

Sviar/svidare – Svidknott

Rocken – Den största dagsländan (som fisken äter från vattenytan när den vakar).

Getingdyll – Getingbo.

Danielsparkarn – Skräddare (en sån där som hoppar på vattenytan).


Har även lånat de här böckerna av min mamma, som är lika språkintresserad som jag.  I varje bok finns ett avsnitt kallat Gallejaur Grammatika, och som består av en ordlista från en dialekt som är snarlik min. Väldigt kul faktiskt :) Gallejaur är ett kulturområde i min hembygd, och föreningen ger då och då ut skrifter om byn.


Väldigt kallt ikväll när jag skulle varmköra bilen innan besök i mataffären. Oklart om bilen i själva verket blev kallare av tilltaget?10 kommentarer:

Marie: Mitt skrivliv sa...

Du vet att du kommer att behöva sammanställa alla dessa ord på något vis. Vilken skatt! Många nya och några bekantingar för mig i dag :)

Carina Deckner sa...

Du glömde skorv...det är också nåt som kryper å är obehagligt

Annika sa...

Marie: Ja, det blir nog så, typ Ordlista För Norrbottning i Västerbottnisk Exil :-)

Annika sa...

Moster C: Skorv!! Jag glömde krypen!

Elin Säfström sa...

Så himla intressant och exotiskt som vanligt! Både orden - fantastiska! - men även temperaturen. (Vi ligger idag på plus 3 i Stockholm, och den lilla snö vi ändå fått håller på att förvandlas till härlig stadsmodd.)

Annika sa...

Elin: stadsmodd kan vara nog så exotiskt om du frågar mig :)
(Idag kröp det upp till beskedliga -16, och med det snöfallet from h-ll).

Eva sa...

Roligt.
Kan bara ett dialektalt ord som sas i Leksandstrakten, när jag bodde där, och det var kuppjerk. Du har en kuppjerk i bläsö. Du har en spindel i pannan.

Elin Säfström sa...

Hm, jag har en vän från Norrland (ursäkta att jag inte kan speca mer än så:D) och hon säger "kangero" eller något sådant om spindlar ... Påminner ju en aning om känguru.

Modesta -16 alltså:) Och med det snö. Jag vill ha snö!

Annika sa...

Eva: DET var ord/uttryck jag aldrig hört tidigare! Kuppjerk. Coolt.

Annika sa...

Elin: Kangero (typ) sa en del i Östersund när jag bodde där, kärt barn har många namn!
(Du kan få min snö :)