torsdag 26 oktober 2017

Research på jobbet.

Är på utbildning/konferens idag. Två timmar spenderades här:

Man skulle kunna tro att det är The Wall (den i GoT), eller en plats norr om den muren, men nej, det är en bergtäkt där man bryter bla diabas. Diabas är väldigt tungt, och används med fördel vid dammbyggen etc i vatten.

Hur är då det här skrivrelaterat?

Dels är miljön rätt cool (tycker jag), passar i både spänningsgenren och för dystopi. Det här materialet används ofta till mörka gravstenar (kallas svart granit tror jag) och det kan funka för att få till en lite mindre trevlig stämning. I mina dystopier är världen i förändring, det byggs en del och då vet jag att stenen som tippas i havet när man bygger en vall, den är mörk och tung, och jag vet hur den känns mot huden (ja, jag petade på ett upplag). Även om ingen annan än jag bryr mig om de kalla fakta som ligger bakom det jag skriver om, så hjälper det mig när jag ska få till mitt världsbygge. Många dagar är mitt jobb som ett smörgåsbord av research för skrivet.

8 kommentarer:

Sara sa...

Alltså, du bor ju verkligen på rätt ställe med tanke på vad du skriver! Jag blir sugen på att läsa dina manus av att se alla bilder. :)

Anonym sa...

Jag har inte naturupplevelser direkt här runt omkring mig som får mig att inspireras till dystopins miljöer, utan stadens prång och vrår, siluetter är det som inspirerar mig. Lukter och ljud också faktiskt. (Sällan några trevliga sådana.) Men så ska mina karaktärer lämna stan och då är landsbygden det som inspirerar mig. Måste ut och åka lite mer för att fånga det känner jag. :)

Elin Säfström sa...

Diabas, säger du. Vilken bra liten klimp kunskap. Och suggestiv miljö!

Annika sa...

Sara: Ja, det finns miljöer i överflöd, kul att det väcker nyfikenhet :-)

Annika sa...

Skrivalasaleva: För mig är det väldigt intressant när någon fångar staden som du beskriver det, gränder, siluetter, urbana landmärken, går igång på det också, och har därför förlagt delar av handlingen i nästa dystopi i stan. (Blir nog till att åka iväg för mig också, men till stan :-)

Annika sa...

Elin: Många små klimpar kunskap blir ett stort berg :-)

Eva sa...

Den författare som vet att stenen är mörk och tung och hur den känns mot huden ... ja, då är jag fast i boken.

Annika sa...

Haha, om det ändå var allt som krävdes :-D