tisdag 17 oktober 2017

En måndagkväll i oktober.

Började läsa faktaboken Sapiens av Yuval Noah Harari. Väldigt bra läsning, åtminstone känns det så nu när jag är hundra sidor in. Underhållande (tycker jag, men jag är en nörd för sådant här) om människans ursprung och författaren tar effektivt död på seglivade myter. Jättebra research om man som jag bygger egna världar. Jag bygger här på jorden, i framtiden, men skulle tro att även ni som bygger värld i annan genre än dystopi kan ha nytta av denna. Ska ta tag i Homo Deus, uppföljaren, snarast. Den handlar om människlighetens nästa steg, och i bok 7-9 i dystopierna kommer jag att nosa lite på det ämnet.
När man lånar faktabok av pappa är den märkt så här. Jag gillar min pappa.
Ägnade ett skrivpass åt strukturen på dystopin. Flyttade plotpoints för att få till ett bättre flyt i berättelsen, och jobbade även med beats (tror jag att det kallas?) i planeringen för kommande två kapitlen. Med beats menar jag här att om kapitlet börjar glatt så slutar det i en annan känsla. Har märkt att jag tidigare underskattat effekten av att kasta läsaren mellan lagom mycket hopp och förtvivlan.
Sedan blev det ost- och vinmys framför tvn. Ja, en måndagkväll. Vi ser igenom Game of Thrones igen, ett avsnitt i veckan, och räknar med att ha sett alla säsongerna lagom till nästa nyproducerade avsnitt. Vi gör det här på mitt initiativ, jag var ganska avigt inställd under de första tre säsongerna och såg väl kanske inte särskilt uppmärksamt. Resultatet är att jag fattar noll av vissa intriger, men orkade verkligen inte titta ordentligt då jag tyckte att de från början frossade i spekulativt våld och naket som inte var särskilt motiverat. Vem hade kunnat ana att det här skulle bli så bra som det blev, liksom? Åtminstone inte jag, som inte läst böckerna. Här Tyrion Lannister i suddig profil, och jag med mitt vinglas kunde inte låta bli att tänka på hans bevingade ord; ”That´s what I do; I drink, and I know things.”

17 kommentarer:

Marie: Mitt skrivliv sa...

Haha, din pappa är underbar. "Min bok." Så sant!
Låter som intressant research, dystopier är på många vis andra änden av mänskligheten, ibland rent av där den tar slut.
Jag snor det där citatet. Även om jag dricker pinsamt lite och knappt vet ett jota, det låter coolt och bra i alla fall och sådant är ju viktigt när man som jag är 40+ ;)

Annika sa...

Marie: Han är den kärva humorn personifierad :)
Du ser min veckokonsumtion på bild, men håller absolut med om att man som 40+ måste ta tillvara på the coolnes :-)

Eva-Lisa sa...

Haha, håller med Marie om din pappas anteckning. Eventuellt borde han ha skrivit sitt namn istället för "min" för nu kan det ju lika gärna vara din bok ;)
Ost och vin är ju det bästa. Böckerna låter intressanta :)

Annika sa...

Eva-Lisa: Det där med ägandet är lite flytande :-)
Ost och vin är återkommande här hemma, och när det händer är det alltid på en vardag, bara för att liva upp det grå en smula.

Carina Deckner sa...

Din pappa är min favorisvåger, han är bara bäst!!

Annika sa...

Moster C: Ja men visst är han <3

Elin Säfström sa...

Hehe, "Min bok":) Verkar jätteintressant dessutom!

Jaså, även du min Annika? Jag gillade verkligen inte Game of Thrones-böckerna efter att ha gett dem en ärlig chans (läste de tre första) så jag har knappt funderat över att se serien. Men ok, då kanske jag som sista person på planeten ska göra det i alla fall så småningom då.

Annika sa...

Elin: Första säsongerna stod jag ut med allt pga mantrat "det finns svärd och drakar, och måste bli bättre!" Och det blev bättre, helt otippat är allt numer lite i samma anda som Eowyns "I am no man!", men mer utbrett och i säsong efter säsong. Gissar att större publik och budget också gör att effektsökeriet blev överflödigt. Piuh, säger jag :)

Helena sa...

Kul, min pappa har faktiskt också den boken (om det var den du lånade?) och jag är väldigt sugen på att norpa den när han är klar! Alltså GOT ogillar jag skarpt och klarar inte av att se överhuvudtaget på grund av just det du beskrev. Vad fick dig att byta åsikt?

Annika sa...

Helena: Ja, det var den jag lånade, gillar skarpt!
GoT ändrade skepnad efter typ säsong tre, SPOILERALERT för resterande!!!!! En avskydd karaktär dog (alltså han var så vidrig att jag inte klarar av att se honom i bild), de slopade 90% spekulativ skit (våld+naket), karaktärerna fick mer djup, kvinnorna tar plats (valar morgolis blev typ bokstavligt i de kungliga leden), och alla miljarders handlingstrådarna knyts så sakteliga ihop. Man lyckas till och med föra fram systerskap som något positivt. Så, jag är omvänd, men det är fortfarande jobbigt att titta på första säsongen, där vi nu befinner oss i när vi tittar om.

Ninas corner sa...

Åhå, vilken spännande bok. Tack för tips! Underbart att skriva "Min bok", det ska jag nog ta efter, haha!

Helena sa...

Aha, intressant vändning... Orkar nog ändå inte in på det spåret igen...

Anonym sa...

Låter som en intressant bok och jag funderar lite på om den skulle passa för bokcirkelläsning...? Min bokcirkel gillar annorlunda böcker och prisvinnare. Sådant jag inte är så förtjust i själv men vad gör en inte för att vidga vyerna. ;)

Annika sa...

Nina: Ja, den rekommenderas :)

Annika sa...

Skrivalasaleva: Det är ju en faktabok, men om dom i cirkeln inte räds såna så varför inte? I min bokcirkel dricker vi mest bara vin och skvallrar så där funkar vilken bok som helst :-D

Bara hittepå sa...

Och så kul att du börjat läsa den! Jag läste den förra året och tyckte jag fick många nya perspektiv på världsbygge. Det är så lätt att fastna i det som gäller just nu och glömma bort hur många faser mänskligheten gått igenom.

Annika sa...

Bara hittepå: Det var hos dig jag fick tipset först tror jag :)