söndag 10 september 2017

Veckan som gick.

Under veckan som gick fick jag bara till ett enda skrivpass, men det var inte vilket pass som helst. Jag hade tänkt mig att jobba på två projekt parallellt nu under hösten, och när jag  nu kände att jag behövde tänka lite till på spänningsromanen, så ägnade jag mig åt mitt andra manus; dystopin.

 

Jag tog tag i att få ner mitt något förvirrade synopsis i strukturmallen jag gjorde i ordning tidigare, och det kändes som om allt föll på plats. I oktober ska jag börja producera råmanus, och jag längtar så där som det kändes inför julafton när man var barn.

 

Jag tycker om att växelskriva, och hoppas att trötta hjärnan också ska tycka att det är en bra idé att jag gör det nu. Om jag hade skrivandet som karriär på heltid (och hade en assistent som skötte saker som marknadsföring, ekonomi och annat trök :-) så skulle jag banne mig försöka hålla igång två genrer samtidigt. Det är ju sjukt kul att växla mellan olika, som nu med spänning och dystopi, och utan ett brödjobb att fokusera på så skulle jag lätt få ur mig tillräckligt många tusen ord för åtminstone två boksläpp per år.

 

Om nu hela förlagsdrömmen skulle skita sig, så är det kanske det man får gå till; att ge ut själv, i e-format, och producera typ två romaner per år i olika genrer för att kunna försörja sig. Verkar vara väldigt vanligt att indie-författarna i den engelskspråkiga delen av världen gör just så. Men, kanske är det lite för svårt att göra detsamma i det pyttelilla svenska språkområdet ( = få potentiella läsare), alltså att prångla ut inte en utan två titlar per år, alldels själv och med allt vad det innebär i form av markandsföring etc.

 

Nåväl, det behöver jag inte ta ställning till på länge än. Under tiden skriver jag vidare, och lägger upp mitt alldeles egna lager med ord. Skön känsla att det kanske inte är förgäves, att de där manusen jag producerat kanske når läsare i framtiden någon gång.

 

14 kommentarer:

Elin Säfström sa...

Att växelskriva är perfekt tycker jag, och det gör att jag kan få ur mig typ dubbelt så många ord per dag som med bara ett projekt. När jag är "mätt" på det ena manuset kan jag sedan ha världens flyt med det andra. Och vad roligt att det känns som väntan inför julafton - det var ju världens bästa känsla när man var liten.

Eva sa...

Vilken härlig läsning. Att hålla igång två genrer och komma ut med två böcker per år - yes, vilken känsla du förmedlar. Låter helt realistiskt när det kommer från dig.
Att ge ut själv tror jag mer och mer på. Men bara e-bok? Ja, det är kanske framtidens melodi. Själv skulle jag vilja ge ut i pocket också.

Annika sa...

Elin: ja, har provat lite innan, och gillade! Om jag får föreslå ett önskeinlägg, om idétorka skulle uppstå, så vore det hur du GÖR när du växelskriver, alltså vilket upplägg du kör med :-)

Annika sa...

Eva: ja, håller med om att pocket är lockande, jag skulle absolut gilla känslan av min egen bok på papper :) Tror många självpubliceringstjänter kör print on demand, och det vore ju toppen så slipper man ha böcker på lager hemma.

Sara sa...

Vad imponerad jag är av er som lyckas hålla två manus i huvudet samtidigt! Själv mäktar jag knappt med ett, haha. Åtminstone inte när brödjobbet kräver sitt också. Det vore ju skillnad att kunna ägna sig helt åt skrivandet, som du säger.

Helena sa...

Spännande tankar, låter svårt med två parallella projekt. Följer med intresse! Egen utgivning är något jag också funderat över som ett alternativ på sikt. Ha en fin kväll!

Bara hittepå sa...

Vilken massa energi du har. Härligt med julaftonskänsla. :) Det här gjorde mig inspirerad till att kanske prova någon väldigt mild variant av växelskrivande i höst/vinter ändå. Är fortsatt skeptisk till hur jag skulle klara av det, men principen verkar extremt vettig. Ser fram emot att läsa mer om hur det går för dig.

Marie: Mitt skrivliv sa...

Vad härligt om du kan få energi genom två parallella projekt!

Låter som intressanta planer för framtiden, jag är ju själv en e-boksläsare och föredrar e-bok nu för tiden. Lånade för första gången sedan tonåren en bok fysiskt på biblioteket förra veckan (har alltid köpt böcker förut) och där satt ingen trevlig bibliotekarie som stämplade kortet längst bak i boken nu för tiden :(

Kul att höra om dina planer, jag hejar på från kusten!

Annika sa...

Sara: Det återstår att se om jag klarar av att hålla två manus i huvudet samtidigt :) Det där brödjobbet, håller med om att det verkligen kräver sitt.

Annika sa...

Helena: Ja, det är lite spännande att tänka på :) Har inte hittat någon svensk författare att följa, som ger ut själv och inte kör med boklager hemma i garaget-varianten, men letar för att få inspiration.

Annika sa...

Bara hittepå: Jag planerar också att köra en lightvariant, där jag jobbar som vanligt hemma om kvällarna med ett manus som jag fokuserar på, och ett annat som får de små skrivstunderna på jobbluncher, eller andra lite mer oplanerade små pass.

Annika sa...

Marie: Nej, chockerande nog får man låna och lämna tillbaka bäst man vill nu på biblioteket. Är där varje vecka med barnet och överväger att fejka teknikstrul för att få prata med den trevliga personalen som jobbar där. Kul med en e-boksläsare, tycker det känns som om det verkligen tagit fart till slut.

Eva-Lisa sa...

Det är alltid skoj att experimentera och mitt "Mad lit-manus" (inte riktigt feelgood alltså, men inte spänning heller) ligger fortfarande och väntar på fler redigeringsrundor. Får kanske ta tag i det längre fram :)
Tror att e-böcker kommer att komma mer och mer framöver, jag läser ofta sådana nu för tiden. Även om de inte blivit lika stora som i USA och England här än :)

Annika sa...

Har också börjat läsa e-böcker så smått, och tror på sikt att det ökar konsumtionen av böcker att läsa dom digitalt. Och det måste ju vara positivt :)