onsdag 12 april 2017

Dagens boktips för research är tre böcker jag läst på jobbet.

”Ortnamn och namnvård nr 6; God ortnamnssed.” En fin liten skrift från Lantmäteriet. Spänningsromanen jag skriver på just nu utspelar sig i en fiktiv by i ett fiktivt område, och den här boken har i det närmaste varit ovärderlig för att trovärdigt kunna namnge platser, berg, etc.

 

”Skog & Mark 2015, om tillståndet i svensk landmiljö. Tema fjäll.” En skrift från Naturvårdsverket där nuvarande tillstånd i svenska fjällen beskrivs. Man jämför med förhållandena som det var tidigare, och trevar även en liten bit framåt i tiden för att beskriva de utmaningar som finns för fjällområdet med tex exploateringar och en föränderlig miljö. Mycket matnyttig när jag senare ska göra ett nytt försöka till att skriva dystopi i fjällmiljö.

 

”Framtidsklimat i Västerbottens län, enligt RPC-scenarier.” En otäck (men bra) skrift från SMHI, om hur klimatet kan komma att förändras fram till 2098. Då jag delvis arbetar med sådana här frågor är det inte jättesvårt att sätta sig in i hur landskapet och livsförhållandena skulle kunna förändras med klimatet, och det kommer väl till hands när jag ska skriva dystopi.

 

16 kommentarer:

Eva-Lisa sa...

Det är ju det där som är så spännande med dystopier. För när man researchar kan man ta del av material som andra skrivit i ämnet och vad man befarar ska hända. Om det inte ligger alltför långt fram i tiden (manuset alltså) har man kanske t o m möjlighet att se om man förutspådde rätt saker :)

Elin Säfström sa...

Wow, det måste ju verkligen vara spot on för din del! Kul att de dök upp bara så där(?)!

Annika sa...

Eva-Lisa: Ja exakt, det är så spännande :) Dystopin jag skrivit redan började jag fundera och planera för redan på nittiotalet, och en del av det som kändes fjärran då har redan hänt och blev tvunget att strykas/skrivas om för att det kändes lite daterat nu (typ trådlös kommunikation, hybridbilar, kändispresident). Utvecklingen går jättefort och i podden Writing Excuses berörde de futurism; rådet var att ta i VÄLDIGT mycket i sin framtidsvision, och ändå skulle den kännas mesig inom kort.

Annika sa...

Elin: Ja, det är kul ibland det här jobbet och vad som dyker upp som inspiration när man minst anar det :)

Helena sa...

Spännande värre, finns så mycket bra böcker!

Sara sa...

Vilken grej! Själv vill jag reflexmässigt vända om och springa så långt åt andra hållet jag kan när jag ser omslagen och titlarna, men med din beskrivning förstår jag verkligen att de är guld i ditt researcharbete. :-)

Annika sa...

Helena: absolut, gäller bara att se guldet bakom tråk-omslagen :)

Annika sa...

Sara: det kräver sin nörd för att inte fly, utan i stället frivilligt läsa om svenska ortsnamn :-D

Eva Karlsson sa...

Häftigt att du förutspådde trådlös kommunikation, hybridbilar och kändispresident. Ja, man ska nog ta i som bara den när man hittar på om framtiden.
Hur ser din egen framtid ut om cirka tre-fem år tror du (tänker mest på författandet)?
Om fem år kommer jag att ha gett ut två böcker (på förlag helst, annars eget) och så har sprungit minst ett långlopp :-)

Marie: Mitt skrivliv sa...

Min första tanke: Jag vill ha ditt jobb. Men sedan påminde jag mig om att du säkert gör annat på jobbet också ;)
Att kunna kombinera sitt vanliga jobb med research är verkligen en guldkant när den dyker upp. Klimatgrejen är skrämmande, såg ett Vetenskapens värld om det i måndags, men bra att det pågår forskningsprojekt med en sameby, de ser ju verkligen effekterna.

Bara hittepå sa...

Jag är speciellt avundsjuk på texten om ortnamn. Älskar sådant. :)

Sedan tror jag verkligen på din inriktning med fjällvärlden ur balans. Du är ju dessutom exakt rätt person till att skriva om det. Tror det kommer bli både spännande och relevant.

Anonym sa...

Dystopiska scenarion tycks närma sig oerhört fort med klimatförändringar, galen politik och ett samhälle som tycks prioritera helt fel med vissa individers egen vinning i främsta rummet. På samma gång vill jag inte personligen tänka att allt är elände och nattsvart. Utan att det finns mycket gott i samhället. Men det är ju inte någon sorts framtidsfeelgood jag skriver utan just dystopi.
Tar till mig av dina research-tips och stör mig lite på att det jag kom på för snart 20 år sedan (skrev mitt dystopiska manus första gången då) idag är realitet (som trådlös smidig kommunikation och att man förde över pengar till varandra via samma smidiga apparat - typ mobilen!). Idag är jag jättedålig på att vara innovativ och komma på smarta framtidsgrejer. Dålig fantasi! ;)

Annika sa...

Eva: om fem år har jag samma scenario som dig, minus långloppet :-) Men rent seriöst, jag måste på något vis tro att jag gett ut en eller två böcker då, det är en av av anledningar till att jag fortsätter skriva. Jag trodde i o f s det för fem år sedan också :-)

Annika sa...

Marie: mitt jobb är en guldgruva i vissa avseenden; jobbar med miljö och omges av tekniker så det finns nya uppslag varje dag till dystopierna :-) Åh, minns du vilken sameby det var som deltog i forskningsprojektet?

Annika sa...

Bara hittepå: Tack, hoppas någon gång kunna leva upp till att skriva en spännande och relevant fjälldystopi :-)

Annika sa...

Skrivaläsaleva: precis så; det man kom på för länge sedan har slagit in och jag har också svårt att tänka innovativt nu, och utanför boxen! Känner lite ibland att vi redan lever i framtiden, nu.
Brukar också tänka att det finns mycket gott mitt i eländet och låter de krafterna motverka det onda när jag skriver. Ska lägga ordet "framtidsfeelgood" på minnet :-)