torsdag 23 mars 2017

Lösa tankar

Redigerar för fullt och tycker att nya metoden, den med att fokusera på ett kapitel åt gången tills det är färdigt, fungerar väldigt bra. Hinner något mer än ett kapitel på en vecka, och känner inget behov av att stressa iväg. Det tuffar på, så att säga.

Gestaltningspaniken börjar lägga sig. Har läst ett par kapitel av de författare som det tipsades om i kommentarerna, och känner någonstans att de jobbar väldigt olika, att det inte finns något facit, och att det är en ganska skön insikt.

I övrigt händer det inte mycket just nu. Läste ett brandtal av James N. Frey, tillägnat författare, efter ett tips på The Kill Zone Blog. Vet inte om jag håller med om riktigt allt, men där slås faktiskt huvudet på spiken i vissa avseenden.

10 kommentarer:

Kristina W sa...

Vad härligt att redigerandet flyter på! Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska lägga upp redigerandet än - fokusera på ett kapitel i taget eller gå igenom hela manuset utifrån ett tema/fråga. Just nu lutar jag åt det senare, men det återstår att se.
Vad tittar du på när du går igenom ett kapitel i taget?

Annika sa...

Kristina: jag kör igenom kapitlet flera gånger, först blir det oftast småpet med felstavningar, meningsuppbyggnad etc. Sen kör jag ton, gestaltning, karaktärer, stämningar etc. Och sist en övergripande snabb genomläsning. Funkar hittills :)
Du kommer säkert att hitta ditt sätt, och det bästa är att man kan byta om det invalda spåret känns fel :)

Helena sa...

Så glädjande att höra att du kickat igång redigeringen och att den valda metoden verkar funka som planerat!

Annika sa...

Helena: det känns verkligen bra :)

Eva-Lisa sa...

Ska man hårdra det så finns det ju inga regler som man inte kan bryta mot, bara man kan dem först :)
Gestaltning kan ju se så olika ut att det bästa är om man kommer på hur man själv vill göra. Det jag försöker säga är att man inte ska haka upp sig så mycket på hur andra gör, eller slaviskt följa regler. Du har ditt sätt att uttrycka dig och ofta är det ju roligare att läsa någon författare med en egen stil. Tycker jag i alla fall :)

Annika sa...

Eva-Lisa: Ja, det är verkligen roligare att läsa text av någon som är lite egen, och det där egna är svårt att krysta fram. Jag tror det gäller att komma till en punkt när man slutar tänka sönder sitt projekt och kör på lite i stället :) (Och regler är till för att brytas, men på ett snyggt sätt ;-)

Marie: Mitt skrivliv sa...

Vad kul att du hittat en bra metod för redigeringen! Jag lutar åt att testa den i någon redigeringsomgång framöver.
Eftersom jag är journalist och har fått lära mig att snabbt komma till pudelns kärna i texter, så får jag verkligen kämpa med gestaltning och uppbyggnad, jag vill gärna berätta som det är bara, rakt av, haha.
Ska kolla in länktipset, tack för det!

Annika sa...

Marie: Har i grunden samma "problem" (pga myndighetsjobb), vill komma till saken väldigt snabbt och har genom åren lagt mig till med att överkompensera i stället. Blir väldigt överlastat och segt i vissa avsnitt, varvat med jättejättensnabbt och koncist i andra. Förvirrat för läsaren :-D
Älskar nya redigeringsmetoden, är mycket tacksam för att skrivalasaleva delade med sig :)

Elin Säfström sa...

Jag är inte på "ett kapitel i taget"-stadiet än med nuvarande manus, men när jag är där (d.v.s. när de stora dragen börjat ordna upp sig) ska jag definitivt prova (fast det måste gå rätt fort då).

Och nej! Inget facit! Stressande tanke ibland, men oftast bara jätteskönt:)

Annika sa...

Elin: jag märker det, att ettkapitelitagetmetoden kräver att jag är inne i texten typ hela tiden, för att inte glömma allt jag måste fixa och kompensera för pga ändringar. Funkar över förväntan dock, för en som är van att hatta runt i texten :)