fredag 2 december 2016

Boktips, någon?

Under skrivperioderna brukar jag undvika att lyssna/läsa skönlitterärt. Ofta blir jag alldeles uppfylld av det jag läst, och risken är stor att det spiller över i mitt skrivande. Jag skulle inte säga att texten färgas (även om jag har en irrationell rädsla för det ibland), det är snarare så att jag blir lite ängslig och tänker för mycket på hur andra gjort och hur jag ”borde” göra.

 

För att ändå tanka ord brukar jag lyssna på faktaböcker och biografier under mina skrivperioder. Det har en avkopplande effekt också, det där lyssnandet, och hjälper min återhämtning rejält på traven. Den här gången tänkte jag även prova att lyssna på skönlitterärt, men av helt andra genrer än det jag producerar. Jag tänker att jag gärna kan bli uppfylld av en sådan text, men att jag kanske slipper den där hämmande känslan av att jag borde skriva annorlunda än vad jag gör.

 

Först ut i lyssning är Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Det är en tung skildring av andra världskriget, och boken vann Pulitzerpriset 2015. Lyssningen är ganska behaglig (även om temat givetvis är obehagligt och skrämmande aktuellt), berättelsen tuffar på i lämplig takt och språket är avskalat och nästan strikt på något sätt. Jag upplever att författaren ganska medvetet dragit ner på utsmyckningen av texten när han gestaltar, så att det strama språket i sig bidrar till att omständigheterna illustreras än mer kraftfullt. Jag är inte helt såld, men kommer att lyssna färdigt bara för att författarens sätt att hantera språket på är väldigt intressant.

 

Jag tar gärna emot boktips på sådant som inte är spänning, deckare eller skräck. Vilken annan genre som helst är okej :-)

 

Trevlig helg på er allesammans!

 

8 kommentarer:

Eva-Lisa sa...

Jag brukar också försöka läsa andra genrer OM jag läser alls när jag skriver. Det ger lite distans till mitt eget projekt.
Nu har jag ingen aning om vad du redan har läst, men om du inte läst Konsten att höra hjärtslag, är det ett hett tips. Väldigt mycket ligger i undertexten i den boken och jag gillade den verkligen! :)
Trevlig helg!

Annika sa...

Distans är aldrig fel!
Har lagt till Konsten att höra hjärtslag i lyssnahyllan på Storytel, lät mycket intressant!

Eva Karlsson sa...

Okej, jag ryckte ut några superbra pocketböcker ur bokhyllan: Presidentens hustru av Curtis Sittenfeld, Americanah av Chimanda Ngozi Adichie, Maken av Gun-Britt Sundström, Ett annat liv av Per Olov Enquist, Utrensning av Sofi Oksanen. Det var ett axplock av böcker som drabbade mig.
Trevlig läsning :-)

Annika sa...

Presidentens hustru ligger redan högt i läsa-högen, var sugen på att läsa P-O E också, så då får ett annat liv bli först ut av hans! Tack för tipsen!

Anonym sa...

Jag rekommenderar Christina Rickardssons bok "Sluta aldrig gå" om hennes uppväxt som gatubarn i Brasilien och sedan Vindelnbo. Gripande, minst sagt.

PS: Jag kommenterade i går men det försvann bara, det var från telefonen iofs (paddan nu) så jag hoppas det går bättre nu...

Annika sa...

Aaa, när man tror att kommentarerna slutat krångla så börjar dom igen! Så bra att det fungerade nu i alla fall :)
Tack för tipset, har lagt in den i lyssna-listan!

Anonym sa...

Det fungerar att kommentera via datorn också, men just mobilen verkar ställa till det. Men det är förargligt när man tror sig ha kommenterat och sedan är det inte så, och så ska man komma på hur man skrev utifall att kommentaren kommer två gånger, haha. Det är mycket med det jordiska, så att säga :D

Annika sa...

Du kan ju åtminstone trösta dig med att eventuella dubbla (och olika) kommentarer inte är värre än när jag med mitt blogspot-konto inte kan kommentera i en tråd på Wordpress, och saboterar de kommentarsfälten med att börja på nya trådar hela tiden :-D Som sagt; det jordiska är det mycket med!