måndag 28 november 2016

Vecka 2, 5 111/12 868 ord.

Under veckan som gick producerade jag 5 111 ord och manuset har nu ett omfång på 12 868 ord.
Det här är en väldigt långsam process för mig, att det ”bara” blev drygt fem tusen ord under veckan kommer sig av att jag har jobbat med mitt synopsis och jag har även ägnat tid åt att reflektera över det redan skrivna. Det här är stort för mig, jag har reflekterat! Och det fungerar, känner mig inte det minsta stressad, snarare taggad att komma vidare till nästa punkt i den utstakade vägen. Fast jag har ett genomarbetat synopsis tar historien ändå sina egna vägar ibland när jag väl sitter där och skriver, och jag hade inte behövt oroa mig över att processen skulle bli tråkig på grund av planeringen.

Igår hade jag skrivardag och fick ihop ca 3 700 ord på ett par sittningar. Hade rejält flow som uppkom bara för att jag äntligen hade kommit fram till en nyckelscen och det var så sjukt roligt att skriva den. Varvade skrivet med att tvätta, och i vanlig ordning löste jag stora problem där i tvättstugan :-)

Förutom orden håller jag även reda på sidantalet när jag skriver, men jag tycker egentligen att det är ett ganska ointressant sätt att mäta texten på, då det kan variera mycket pga marginaler, teckensnitt mm. När jag skriver vill jag att det ska se ut som en boksida, det känns som om jag inte får någon överblick på texten om den är nertryckt i tätskrivna A4 med smala marginaler.

Jag använder Times New Roman, 12 pt, med 1,5 radavstånd. Marginalerna är 4,5 i vänster- och högerkant, samt 3,5 i över- och nederkant. I början av varje kapitel stegar jag ner 12 ”enter” innan jag börjar skriva, bara för att det känns luftigare så.

Här och här tipsar Amanda Hellberg om hur hon jobbar med formatet på sin text, och varför.

12 kommentarer:

Helena sa...

Heja, jag tycker du är supersnabb! Började själv skriva den 12/7 och hade kommit lika långt som du den 27/9 (då var det iofs paus några veckor för semester däremellan men ändå). Blir spännande att se när du går om mig :)

Tack för layouttips, ska läsa noggrannare ikväll!

Annika sa...

Haha, jag som tycker att jag är långsam just nu :-D Men skulle tro att det jag skriver ur mig är lite ofärdigt, alltså att det kräver en del efterarbete.
Skulle vara kul med en portal, lite som NaNo, där man kunde mata in statistik och jämföra med andra :-)

Eva-Lisa sa...

Nej, att mäta text i sidantal är ganska onödigt, för det säger inte så mycket. Men, vill man veta på ett ungefär hur många boksidor det blir, kan man ju med fördel ställa in marginalerna med samma mått som boksidor har :)

Sara sa...

Alltså, tvättstugan - det är ju fantastiskt hur den kan få ett nytt, roligare syfte när man varvar den med skrivandet! :-) Bra jobbat!

Annika sa...

Eva-Lisa: exakt, det är en av anledningarna till att jag gör så med marginalerna, texten känns mer som en bok :-)

Annika sa...

Sara: tvättstugan är magisk :-)

Anonym sa...

Låter som att det går rätt bra då :)
Marginalerna ja, det är ju bara en del av vad jag ännu inte känner mig nöjd med. Har testat stora marginaler, men då tyckte jag att jag inte såg texten (laptopen har ju inte största skärmen direkt) och med mindre marginaler kan jag också känna att det blir ett för vanligt dokument. Men just nu kör jag på det. Ändrar teckensnitt ibland för att se texten i nytt ljus åtminstone. Det tycker jag kan underlätta hur jag uppfattar den så att jag uppmärksammar "nya" saker.

Annika sa...

Det var ett bra tips, att byta teckensnitt! Då borde radbrytningarna också bli lite annorlunda så att orden inte ligger på samma ställe = nytt ljus :)

Eva Karlsson sa...

Jag ställer marginalerna ungefär likadant. Också efter Amandas tips. Däremot använder jag hela sidan på längden vilken kanske beror på att jag vill ha med så mycket som möjligt på de tjugo sidor jag kan lämna in till kursen varje gång.
Bra jobbat med alla tecken!

Annika sa...

Tack Eva :)
Det fanns en tid när jag i princip missbrukade inläggen om skrivande på Amandas blogg, det var mycket tunnsått med handfasta skrivråd på svenska på den tiden, tyckte det kändes som om en ny värld öppnade sig när jag hittade dit.

Elin Säfström sa...

Hjälp, vad mycket du skriver på en gång! På riktigt så tror jag att jag max fått ur mig ca 2000 ord på en dag. Och det är alltså rekord under tio års skrivande! I allmänhet blir det några hundra. Om det blir några alls ... Tar en evighet för mig att få till ett "färdigt" råmanus.

Jag önskar verkligen att jag kunde hålla ditt tempo. Tänk vad mycket man skulle hinna få skrivet.

Annika sa...

Men det är inte bara av godo att skriva fort, blir så sjukt mycket efterarbete att jag medvetet försöker hålla nere tempot nu (bl.a. därför jag räknar orden veckovis, så jag inte lurar mig själv att stressa iväg :-D )