torsdag 10 november 2016

Flytta fokus från det mörka

De senaste inläggen här på bloggen har varit ganska deprimerande, och det slår mig att jag även konsumerat en del mörk kultur den senaste tiden, såväl litteratur som film och tv-serier.

 

Så, vad kan då vara bättre än att fokusera på det ljusa som gör en glad? Jag tänkte lista mina allra bästa guilty pleasure-filmer, inspirerad av Skriva Läsa Leva (men hon listade i stället olika typer av filmer som hade setts den senaste tiden). Jag älskar listor, och lika mycket så hatar jag egentligen uttrycket guilty pleasure. Jag förstår inte varför jag borde skämmas över att jag ser på filmer som inte kvalar in som fiiinkultur (alltså som verkligen inte kvalar in). Ibland behöver man avkoppling från det som är tungt och betydelsefullt. Så, här kommer listan; Topp tio filmer (utan inbördes ordning) som jag sett väldigt många gånger och som alltid får mig på bättre humör:

 

Office space Kanske min favoritfilm bland alla filmer. Den handlar om tristess i kontorsmiljö och i ett läge ritualslaktar huvudkaraktärerna en kopieringsmaskin på en åker, en känsla jag kan relatera till :-D

 

Music and lyrics Älskar den filmen helt oreserverat och soundtracket klöser sig fast i hjärnan utan ansträngning.

 

Rat race Märklig roadmovie i form av tävling. Kan inte se den tillräckligt många gånger av någon anledning.

 

Huset vid sjön Keanu Reeves och Sandra Bullock i helt osannolikt tidshoppardrama. Det är även helt osannolikt att jag gillar den, då jag normalt blir uttråkad av så mycket känslosvallningar.

 

Speed Mer Keanu och Sandra, här i en film som går väldigt mycket fortare än den andra. Bussaction. Och tåg. Och bomber. Vet inte varför jag gillar.

 

Uhf/Vidioten Kanske den dummaste filmen i hela listan, har Weird Al Yankovic i huvudrollen och bara det borde få mig att hata den. Men det gör jag inte.

 

En riddares historia Medeltid till modern musik. Tydligen oemotståndligt i min värld.

 

The holiday Går på tv varenda jul  och jag bänkar mig.

 

Rätt upp i 90-talet Brendan Fraser har vuxit upp i ett skyddsrum under jord, kommer upp till ytan i modern tid och försöker finna sig till rätta. Konkurrerar med Uhf om dummaste film.

 

Pretty in pink Jag är född på sent 70-tal, så det vore ju konstigt om inget av John Hughes fastnat. I den här filmen finns låten Elegia av New Order på soundtracket, den som även bär finfina animerade kortfilmen More av Mark Osborne.

 

Utanför listan och på elfte plats kommer Hart of Dixie, tv-serie som jag inte gillade från början (tycker det är lite trist/tragiskt med tv och film som kretsar kring intrig av typen posh välutbildad tjej hamnar i en håla på landet, där det är så lustigt för dom infödda pratar ju dialekt och bryr sig om varandra och så där) men jag erkände mig besegrad i mitten av säsong ett. Mest för att det (1) egentligen inte handlar om något särskilt, och (2) görs med en stor portion hjärta.


Någon som vill bidra med fler favoritfilmer av sorten som inte är finkultur?

 

4 kommentarer:

Carina Deckner sa...

Det här med filmer....flera av de filmer du nämnt är mina favoriter också fast jag gillar ju också en del actionfilmer typ Last Boyscout, Heartbreakridge samt lite minde acton: P.S I love you, Batteries not included sen har vi ju serien med Mr Darcy...Stolthet och fördom. Valet av film beror ofta på dagshumör. Ibland vill jag se en riktig action och ibland en gråtfilm så jag får spola ur tårkanalerna. Å snart är det ju så då har vi alla traditionella julfilmerna.....

Annika sa...

Ja, Stolthet och fördom, the mother of al romance! Älskar den, både serien och Kiera-filmen. (Men den är nog nästan rumsren i de fiiina kretsarna ;-)

Kristina W sa...

Åh Ratrace, det var evigheter sedan jag såg den. Måste se om! När det kommer till filmer har jag någon slags guilty pleasure-förhållande till alla Marvels filmerna. Thor, Captain America, The Avengers, Iron Man o.s.v. o.s.v... Jag insåg faktiskt så sent som idag att den manlige huvudkaraktären i mitt manus "Aldrig säga aldrig" ser ut precis som Chris Hemsworth. Mums!

Annika sa...

Ja herre gud, Marvel förtjänar ett helt eget inlägg! Är mycket svag för Captain America, oklart varför, men älskar den karaktären :-) Älskar nog hela Marvelgrejjen, faktiskt.