onsdag 30 november 2016

Flödesgestaltning

Flödesgestaltning, det är vad som händer när jag under flödesskrivande tänker att ”nu ska jag gestalta”, och verkligen gör det. Resultatet blir en överlastad text, där det är svårt att få ett flyt i läsningen. Den här övergestaltningen uppkommer när jag känner mig spänd inför att skriva, och jag tar det som ett bevis för att jag inte ängsligt ska tänka på hur man ska göra under råmanusets tillkomst, utan att jag bara borde skriva på.

 

Redigering är till för att lyfta texten, och det är under det stadiet som det fungerar bäst för mig att tänka skrivtekniskt. En redigeringsrunda kommer jag att helt ägna åt gestaltning, både för att lyfta bort det som tynger texten och för att visa bättre där det berättas i för hög grad. Jag brukar ha olika teman för de olika redigeringsrundorna, och jag tror att det är därför jag älskar att redigera, alltså för att det är då jag verkligen skriver snarare än öser ur mig handling över ett tomt dokument.

 

Bästa skrivrådet jag stött på: det går att redigera det som är dåligt, men det går inte att redigera ingenting. Något att bära med sig när man befinner sig i råmanusfasen, som jag gör just nu. Är det bara jag som känner att råmanusskrivandet är ett djupare träsk än redigeringen?

10 kommentarer:

Helena sa...

Hm, bra tips men svår fråga!

Råmanusperioden är jobbig eftersom man inte har någonting. Varje dag som man ska börja skriva är man på noll. Men det är ju också på sitt sätt roligt för allt kan hända på ett annat sätt än under redigeringen även om mycket såklart händer där också. Men då finns det så många ramar och olika hänsyn att förhålla sig till. Under råmanuset har man kanske bara ett löst hållet synopsis att stödja sig på, om ens det.

Redigeringen är ju skön för då har man ju redan något att börja med, man behöver inte skapa något helt nytt. Men för mig är den fasen nog mer pressande för det är ju liksom då det händer. Då måste det bli bra. Råmanuset har man ju inte alls lika höga krav på, mer än att det ska vara en bra story men även det går ju i stora delar att justera till under redigeringen om det behövs.

Sista genomläsningen är dock allra värst. Har inte klarat av att göra den än om jag ska vara ärlig utan redigerat klart och sen blundat och skickat. Så det blir min nästa stora utmaning, att gå igenom hela texten när den är klar och ta till mig helheten. Fy vad jobbigt!

Annika sa...

Tack för dina synpunkter Helena :)
Jag löser redigeringspressen med att tänka att det alltid går att redigera ett varv till om jag inte är helt nöjd. Det svåra är att bestämma sig för att det är klart, tycker jag. Har aldrig vågat blunda och skicka, redigerar absurt mycket :-D

Kristina W sa...

Urg, jag har kört fast precis innan mållinjen.... bara några tusen ord kvar, möjligen ett eller två kapitel och eventuellt en epilog men när jag sätter mig ner framför datorn märker jag att jag tänker för mycket. Borde bara släppa allt och skriva! Borde, borde...
Tack för tipset att fokusera på olika saker i redigeringen, det ska jag ta med mig till redigeringsrundorna :)

Annika sa...

Kristina:, jag har också varit där, man vill ju liksom skapa det där perfekta slutet, som får läsaren att känna WOW. Alla dessa borde, som man borde släppa :-D
Bra jobbat att nästan vara i mål!

Helena sa...

Ja men precis, den här gången har jag ju tänkt göra mer som du och redigera sjukt mycket. Då kanske det känns enklare med den biten! Men som sagt att läsa igenom och sen skicka utan ytterligare redigeringar känns nästan ouppnåeligt...

Annika sa...

Det är så mycket blandade känslor när man trycker på skickaknappen, jag blir ärligt talat lite hög av det :-D

Marie: Mittskrivliv sa...

Redigeringen är roligast och mest utvecklande tycker jag, där jag befinner mig i mitt skrivliv. Detta eftersom berättelsen tar sådana jättekliv i kvalitet. Jag fokuserar mer på berättandet (vilket funkar bra ihop med flödesskrivning) i råmanuset och utvecklar gestaltningen under vända två. Jättekul att läsa dina tankar :)

Annika sa...

Marie: så trevligt att det finns fler än jag som tycker bäst om redigeringen :-) Det där med kvalitetshöjningen är nog avgörande för mig också.

Kristina W sa...

Just nu skulle jag bara vilja stänga in mig i en hel helg för riktigt tvinga mig själv att släppa alla hämningar. För när jag är så här nära tänker jag banne mig inte ge upp! :) Är intresserad, hur gjorde du för att komma vidare när du körde fast?

Annika sa...

Kristina: När jag kör fast brukar jag pausa skrivet ett par dagar, sedan kör jag brainstorm med post-its där jag skriver ner varenda scen, eller idé, eller vad det nu är som krånglar. Har snott post-it-grejen från lfa (logic framework approach) som vi använder på jobbet ibland till bl a projektansökningar. Svårt att förklara hur det funkar rent praktiskt, men jag brukar ställa frågor "vad vill J nu", skriver sedan ner alla svar jag kan komma på och sorterar upp dem efter vad jag gillar mest. Låter nog konstigt :-D