måndag 14 november 2016

Den svåra början.

Började skriva nytt i lördags och kände mig faktiskt lite darrig. Fast jag har skrivit manus förut kunde jag inte skaka av mig känslan av att hur gör man egentligen…? Men för första gången hade jag ett väl genomarbetat synopsis att luta mig emot, en färdplan att hänga upp alla de där orden på, och det kändes ganska tryggt ändå.

 

Lördagens skrivtid ägnades åt början på första kapitlet. Jag ville sätta en ton, få med markörer för en mörk text (men inte för många som normalt är fallet för mig), och få läsaren att fastna. Jag ville även få till en känsla för huvudpersonen och för miljön. Samtidigt som det är mycket som ska in på det där första sidorna, vill jag inte att det ska bli för mycket. Jag vill att texten ska kännas lätt att läsa, nästan luftig, och det fungerar inte om den tyngs ner av informationsdumpning. Det finns gott om tid att visa och berätta sedan.

 

Innan skrivandet började hade jag plockat ihop en spellista på Spotify, letat fram låtar som framkallar olika känslostämningar, och sedan har jag lyssnat tills öronen hotat med att trilla av. Den där låtlistan är det allra viktigaste verktyget för mig när det gäller att sätta en ton för texten, och sedan hålla den.

 

De där första sidorna jag klämmer ur mig är egentligen allra viktigast för mig själv, så att jag får rätt känsla och ton i det fortsatta skrivandet. Hittills har jag faktiskt alltid ändrat dem när råmanuset väl är färdigt, antigen strukit första kapitlen eller skrivit om, mest för att historien nästan alltid får en lite annorlunda form än vad jag först hade tänkt mig. Senast raderade jag hela början och skrev hundra sidor helt nytt, och det var faktiskt riktigt befriande att upptäcka att det fungerade och lyfte hela berättelsen. Jag hoppas att min tydliga färdplan ska göra att jag slipper ifrån ett sådant drastiskt grepp den här gången, mest för att massiv omskrivning är ett mycket tidsödande sätt att arbeta på. Jag hoppas också att planeringen ska göra att jag inte stressar för att gå i mål.

 

Nu kickar vi igång en ny skrivvecka, hoppas att det går bra för alla er andra också!

 

8 kommentarer:

Carina Deckner sa...

Å jag hoppas att få läsa så klart...

Annika sa...

Yes, så snart jag kommer i mål!

Sara sa...

Förstår att man kan känna sig ringrostig när man plötsligt sitter där med sida ett igen... men det låter verkligen som att du vet vad du gör. :) Lycka till med skrivveckan!

Annika sa...

Tack Sara, lycka till med ditt också!

Anonym sa...

Låter som en väldigt genomtänkt start! Markörerna intresserar mig, har du tips på värdeladdade ord eller mer ingående läsning i ämnet skulle jag gärna läsa ett helt inlägg om det 😊
Ha en fortsatt bra skrivecka, så kul att följa dig.

Eva-Lisa sa...

Det där med att skriva nytt, känns alltid så ovant varje gång man ska börja, tycker jag. Som tur är finner man sig ganska snabbt i situationen. Musik brukar vara jättebra för att komma i rätt stämning :)

Annika sa...

Eva-Lisa: Musik är min bästa kompis för att behålla känsla och ton :-)

Annika sa...

Mittskrivliv: jag letar själv febrilt efter bra läsning om markörer och kännetecken för en mörk text/spänning, jag tror att det var Katarina på The Writeful Blog som i sitt kommentarsfält tipsade om att läsa en bok man tycker känns spännande, samtidigt som man stryker under alla värdeladdade ord och skeenden under kanske de första 50 sidorna. Har testat lite och det var mycket intressant. Kanske borde utfärda en efterlysning, eller försöka knåpa ihop ett inlägg med mina egna random tankar kring det :-D