måndag 31 oktober 2016

Topp fem böcker för min research, eller; Dagens boktips!

I min dystopiska trilogi skriver jag en version av framtiden, sådan som den kanske skulle kunna bli. För att få till en alternativ utveckling av samhällsordningen har jag läst på en del om förutsättningarna för ett samhälle. ”Bara hittepå” skrev ett intressant inlägg i ämnet och tipsade om Sapiens: en kort historik över mänskligheten av Yuval Noah. Jag blev inspirerad av inlägget, och listar här några av de böcker jag har använt mig av för att skapa ett ”nytt” samhälle, och även för att skapa karaktärer. Så, här kommer mina topp fem researchböcker:

Humanekologi – Naturens resurser och människans försörjning. Här beskriver man samhällets bärkraft utifrån ett naturvetenskapligt perspektiv. Man ser både på historien och samtiden, och gör även några trevare framåt i tiden. Gammal kurslitteratur som jag tyckt om och sparat.

Arkeologi i Norden, del 1 & 2. Jag har läst på om forntida samhällen och hur de var uppbyggda därför att det säger en del om världen vi lever i nu. I böckerna avhandlas tex svält och hur det påverkat jämlikheten, vilket är ganska intressant när man ska bygga upp en värld där människorna i marginalen lever av naturen, och där hela samhällsordningen förändrats på grund av naturens nycker. Gammal kurslitteratur från kort sejour inom arkeologin.

Forntida kvinnor. En av utgångspunkterna när jag skriver är att försöka motverka den historieskrivning, och bild av samhället, som fortfarande präglas av artonhundratalets och det tidiga nittonhundratalets uppfattningar. Jag gör det genom att låta både kvinnor och män ta plats, och att de får agera inom ramen för sina egna begränsningar, snarare än begränsningar som samhället har påtvingat dem. Om det finns tillräckligt många berättelser som byggs upp på det viset, kommer allt fler att reagera på att historieskrivningen är väldigt sned och felaktig. Forntida kvinnor har som utgångspunkt att föra fram kvinnornas betydelse i historien. Jag har sökt inspiration här till mina kvinnliga karaktärer, och slås av att de här historiska kvinnorna varit väldigt självständiga och drivande, MEN de har påfallande ofta drag som inte är helt perfekta och det gör allt mycket mer intressant för mig. Det som skaver i en personlighet tilltalar mig verkligen när jag skapar en karaktär.

Avancerad förhörs- och intervjumetodik.Frivillig litteratur från kurs i socialpsykologi. Går in på minnesfunktioner och kommunikation, och är min bästa kompis när jag vill få ut så mycket som möjligt ur dialogen i en scen. I mina manus finns alltid den där nyfikna personen, den som ställer öppna frågor och i princip lurar ut information ur andra, och hen har sina grunder i den här boken.

 Nordiska väsen. Jag växte upp med ena foten i någon typ av rest från det norrländska bondesamhället, där var skrock och folktro närvarande, även om nästan ingen på fullt allvar trodde på det längre. Jag gräver från det där när jag skriver, låter folktron skymta i utkanten av min berättelse, men insåg längs vägen att mina referenser var av en väldigt lokal karaktär. Jag använde den här boken till att göra det hela lite mer allmängiltigt, man ska inte behöva komma från Norrbotten för att förstå vad som händer. Egentligen en bok för barn och unga, men jag tycker den är helt fantastisk fin. Samma författare har nu utkommit med Nordiska Gudar, och den är på väg hem till mig just nu.

7 kommentarer:

Carina Deckner sa...

Ha ha... "Nordiska Gudar" höll jag också på klicka hem för en timma sedan men tvekade..

Carina Deckner sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Annika sa...

Jag kunde inte låta bli :-)

Bara hittepå sa...

Vilka intressanta böcker! Nordiska väsen har legat på min önskelista hur länge som helst, men jag är rädd att jag ska bli FÖR inspirerad och bara sno rakt av. :) Då är det lättare att låta sig inspireras av lite torrare facklitteratur där man kan vara säker på att idéerna ändå är ens egna. :)

Förresten, jag har ett tips till som kanske skulle vara intressant för dig även om genren inte stämmer fullt ut: Writing Fantasy and Science Fiction av Orson Scott Card m.fl. och som tar upp många frågor kring världsbygge. Jag har nämnt den på bloggen vid något tillfälle, men aldrig skrivit om den ordentligt eftersom jag inte läst klart ännu. Jag tar det nämligen ett litet stycke i taget som bredvidläsning, eftersom det finns så mycket jag vill fundera över och låta mogna.

Annika sa...

Jag lägger den också till listan över böcker att läsa :-) om/när jag tar tag i att skriva trean i min trilogi kommer jag att behöva väldigt mycket inspiration då det handlar om en ny plats och en annan sorts samhällsordning än det jag skrivit om i del ett och två. Tack för tipset!
Fick hem den andra boken idag; Nordiska Gudar, och efter lite bläddrande är jag helt såld :-)

Eva-Lisa sa...

Research är ju inte bara bra för att ta reda på fakta man behöver, ibland kan det även ge en nya idéer :)
Låter som intressanta böcker! :)

Annika sa...

Ja, precis så, jag gillar att det ploppar upp idéer samtidigt som jag samlar fakta :-)