fredag 14 oktober 2016

Lite om mina manus

Tord Hjukström är en begåvad konstnär som har sina rötter där jag bor. Jag tycker mycket om det han skapar och målningen ovan är en av mina absoluta favoriter. Jag tror att den heter ”Mötet” och jag fotade den på en utställning som konstnären hade under sommaren.

 

När jag skriver är det ofta ganska ont om människor, någonting har separerat dem från varandra rent fysiskt, och jag beskriver en verklighet där människorna är few and far between. Den där målningen framkallar en känsla inom mig som är väldigt användbar när jag ska gestalta den där ödsligheten, och jag tittar på bilden när jag behöver få tillgång till just det känsloläget.

 

Ett annat utmärkande drag för mina texter är att jag ofta skickar ut mina stackars karaktärer för att utforska områden som är okända för dem, och där man inte kan vara helt säker på vad man ska finna. Terra incognita är ett begrepp som fascinerar mig och jag tycker det är så maffigt på riktigt gamla kartor där okända områden illustreras med otäcka påhittade djur. De där kartorna var en av inspirationskällorna för mig när jag skapade min framtidsversion, men det är inte drakar eller jättebläckfiskar som befolkar min värld utan här är det vetenskapliga försök som gått ganska fel och där resultatet tagit sig ut i vildmarken.

 

Nog om detta, hoppas ni får en trevlig helg allesammans!

11 kommentarer:

Carina Deckner sa...

Jag gillar det du skriver, ALLT du skriver fast just nu är jag ingen bra läsare. Livet har med hjälp av morfin fått suddiga kanter, det är lite akvarell över nuet...

Annika sa...

Måla av det i en tavla :-D

Eva-Lisa sa...

Konst kan faktiskt vara riktigt inspirerande till nya romanidéer. Kanske för att en bild säger mer än tusen ord ;)
Trevlig helg!

Annika sa...

Ja, det här med konst som inspiration är ganska nytt för mig och jag blev lite förvånad över hur tagen jag blev av just den här målningen. Googlade runt och hamnade på flera artiklar om Tracy Chevalier, som bygger mycket av sitt författarskap runt konst av olika slag, kändes plötsligt som ett begripligt sätt att jobba :-) Trevlig helg till dig med!

Helena sa...

Blir oerhört nyfiken på dina romaner, låter märktigt!

Annika sa...

Exakt, märkligt är en mycket träffsäker beskrivning 😄 Kämpar hårt med att få det märkliga att kännas naturligt, då jag även eftersträvar realism och vardaglighet. Diskbänksdystopi, med extra allt.

Bara hittepå sa...

Vilken fantastisk bild! Förstår om den inspirerar dig.

Helena sa...

Ja blev felstavat där såg jag. Mäktigt vad ordet jag menade ;)

Anonym sa...

Bara hittepå: ja den är rätt grym!
Helena: jag tyckte det var spot on med märkligt :-D Såg först nu att det var en hybrid mellan märkligt och mäktigt. Jobbar rätt hårt på det mäktiga också :-)
//Annika

Marie: Mitt skrivliv sa...

Blir väldigt nyfiken på det du skriver!
Konst och musik är bra input för inspiration, ser mycket i den där tavlan och förstår att den tilltalar dig.

Annika sa...

Tack Marie!
Använder mig allt mer av bilder för inspiration, och önskar att jag hade råd att ha den här tavlan hemma på väggen :-)