onsdag 12 oktober 2016

Inspiration helt gratis.

Jag är verkligen lyckligt lottad som ibland får byta ut kontoret mot jobb ute i det fria. Igår var en sådan dag, och hösten visade sig från sin allra vackraste sida.

 

Naturen är väldigt viktig i mina berättelser, och jag beskriver den sådan som jag upplever den här i norr där jag bor; karg och vacker, samtidigt som den är påträngande och ständigt påminner oss om hur liten människan är när vildmarken hotar att återta det som vi försöker ta kontroll över (det här är en formulering jag tycker om och nog har använt tidigare här på bloggen :-) Naturen är nästan som en karaktär för mig och den antagonist mina människokaraktärer får kämpa allra mest med och mot.

 

Jag jobbar på en dystopi i tre delar; har del ett på förlagsrunda, del två är ett omarbetat råmanus och del tre existerar i form av synopsis. Just nu känner jag att jag gjort det jag kan med dystopin i det här läget, och har i stället börjat tänka på en helt ny romanidé som nog blir en fristående spänningsroman. Ungefär så här ser det ut inne i mitt huvud just nu, minus gruset kanske:

Det var flera minusgrader igår, frosten satt kvar i träden fast solen stod högt på himlen:

Här åker jag samma väg som karaktärerna i dystopin väljer för att ta sig upp till bergen. Kalfjäll fotat genom vindrutan på bilen:


6 kommentarer:

Eva-Lisa sa...

Här uppe finns det verkligen massor att ösa ur när det gäller miljöer :)
Skulle absolut läsa en dystopi som utspelar sig i Norrland :)

Annika sa...

Tack Eva-Lisa! Jag hoppas verkligen att något förlag ser potentialen :-)

Carina Deckner sa...

Min utsikt dessa dagar är höstfärgade lönnar och Globen. Men i morgon åker jag nog hem

Annika sa...

Hoppas det går bra för dig och att du får åka tillbaka till förorten snart <3

Helena sa...

Så vackert! Kan väl vara bra att bryta av med något annat emellan, jag kör lite liknande spår då jag har del ett av en chic lit-trilogi på förlagsutskick, har påbörjat råmanus till del två men behövde en paus från den historien och går emellan med någon sorts deckare/spänning/kriminalare, om än med lite chic lit touch kanske... Roligt att pröva en annan genre. Vet inte vilken jag gillar bäst ännu, deckare/spänning känns dock enklare att skriva vilket nog beror på att jag läst övervägande sådan litteratur i mina dagar...

Anonym sa...

Ja men exakt! Jag behöver också en paus, och tänkte pausa med att skriva något annat. Men hoppet från dystopi till spänning blir kanske inte så dramatiskt (frånsett att spänningen inte utspelar sig i framtiden då), låter ju utmanande att gå från chic-lit till deckare :-) Men, det är väl kanske så att man tränar dom litterära musklerna med att öva på att skriva lite av varje. //Annika