måndag 10 oktober 2016

Agenter

Den senaste tiden har jag fått upp ögonen för att de skandinaviska litterära agenturerna i allt högre utsträckning tar emot outgivna författare. Förut var det nog vanligast i de engelskspråkiga länderna, där förlagen inte alls tar emot obeställda manus längre utan helt förlitar sig på agenternas förmåga att sålla ut guldkornen.

 

Jag har googlat runt lite, men har inte hittat så mycket skrivet om detta ännu, alltså där svenska debutanter fångats upp av agenter före utgivning. Salomonsson agency figurerade redan 2012 i ämnet i en artikel i tidningen Skriva, och hade redan då ett par författare kontrakterade som blev ”deras” innan första manuset antagits av förlag. Hedlund agency gör i nya favoritpodden ”Skriv en bestseller – eller en annan bok” reklam för att ta emot outgivna författare, men i övrigt är det ganska tyst om fenomenet. Eller så söker jag dåligt.

 

Känner mig faktiskt lite peppad av det här, att det finns fler ”manushögar” att sända in sina alster till. Någon som har erfarenhet, eller vet mer…?

 

4 kommentarer:

Eva-Lisa sa...

Jag har inte gått vidare till det här steget än. Dock är det ju bara några av agenturerna som anses vara riktigt bra, men jag nämner inga namn här, av förklarliga skäl.
Jag tror att i framtiden kommer det här fenomenet att bli allt vanligare även i Sverige, men eftersom agenten tar procent även på den svenska marknaden, är det ju en kostnadsfråga också. Förhoppningsvis kan agenten hjälpa till att förhandla fram bra avtal, men jag vet också av författare som haft agenter i flera år och ännu inte blivit såld till ett enda land, däremot tar agenten sin procent av den svenska försäljningen.
Så, det är nog en liten avvägning det där med :)

Annika sa...

Ja, det är verkligen jättesvårt alltihop, tackar för ännu en pusselbit :-) Det känns som om branschen är i stor förändring, på många plan, och det ska bli intressant att se om det landar och i vad. Det var ju en intressant aspekt det där med nyttan vägt mot kostnaden av att ha en agent, och något man nog inte tänker på så här innan man kommit längre i processen.

Eva Karlsson sa...

Jag lyssnade på två agenter på första årets Författarklinik. De hade mest etablerade författare men också en och annan debutant. Deras åsikt: Om du ska skicka ditt manus till en agentur vill de att du inte ska skicka till förlag samtidigt. De vill inte jobba med ett manus som kanske redan är refuserat av flera förlag. Och visst tar de procent av vinsten. Men de tar inte betalt om du inte går med vinst.

Annika sa...

Tack Eva, det var en bra synpunkt att inte skicka in material som refuserats, jag antar att det är lätt att i ren frustration skicka in sådant bara för att inte behöva ge upp hoppet om ett projekt.