onsdag 7 september 2016

Strategisk?

Läste lite i kommentatorsfältet på skrivaläsaleva (appen vägrar fortfarande att länka) och slogs av att jag nog nästan inte kan komma på en enda dystopi riktad till vuxna, åtminstone inte som kommit ut under de senaste åren. Däremot riktas den genren väldigt mycket in på ungdomar just nu (Hungerspelen, Divergent, mfl). Känns ju verkligen jättestrategiskt att skriva en dystopi för vuxna då, om förlagen liksom inte ger ut det just nu. Eller så är det jättestrategiskt att försöka fylla den luckan i utgivningen, som skrivaläsaleva föreslog :-D

 

Kanske finns det nyskrivna dystopier för vuxna, bara det att jag inte har upptäckt dem? Det är ju lite av baksidan med att skriva på varenda ledig stund, den där känslan av att man lever i ett vacuum med sig själv som enda sällskap och med lite för få inspel från omvärden. Väldigt skönt med manuspaus om inte annat så av den anledningen (dvs tid till att se vad som finns där ute nu för tiden).

 

Nedan en bild från måndagens vab, när vi drog ut i grannvädret så snart lillans feber lagt sig (det är ganska spännande att få ner en motsträvig fyraåring i en sulky, man kan ju liksom inte låta henne gå omkring när hon hostar och snorar). Jag gillar sådana här lite maffiga konstruktioner när de ligger utslängda mitt i naturen. Vattentornet på bilden ligger dock mitt i ett villaområde, men det ser man inte på bilden, och jag tror att det är kontrasten mellan storskalig mänsklig ingenjörskonst och påträngande växtlighet som tilltalar mig. Det är så här jag föreställer mig världen, sedan, när samhällssystemet som vi känner det har rasat, och mina karaktärer kämpar för att överleva.


 

2 kommentarer:

Lugn. Det ordnar sig. sa...

Hej!
Jag tror inte så mycket på det där med att försöka vara strategisk i sitt skrivande. Det tar så otroligt lång tid att gå från idé till färdigt manus att det är omöjligt att säga hur marknaden kommer vara när man är klar. Vem vet, kanske har en ny storsäljande dystopi för vuxna sopat vägen för dig och andra precis när du har skrivit klart och ska skicka in? I så fall blir ditt manus superstrategiskt. Eller så händer det inte. Det är omöjligt att säga. Jag tror det enda vi kan göra är att skriva det som vi vill skriva, och det som vi själva gärna skulle vilja läsa.

Lycka till med ditt manus! :-)

/Liv

Annika sa...

Åh, tack Liv, och välkommen hit! Jag jobbar på att tänka så, när självförtroendet tryter. Och jag tror att du har rätt, det bästa är att köra från hjärtat, särskilt som man ska spendera så många timmar tillsammans med sitt manus.