fredag 30 september 2016

Knädjupt i redigeringen

Nu under redigeringen upptäcker jag knepigheter som uppstår när jag flödesskriver. Jag överanvänder till exempel ordet "lite" och förminskar på så sätt min text. Senare i processen ska jag använda sökfunktionen och väga varje "lite" på guldvåg innan det får bli kvar.

Andra förminskande ord jag vräker ur mig är "nästan" och "ganska". De orden ligger också risigt till i redigeringen.

Den här överanvändningen av ord är nästan lika störig som underanvändningen av "att" och "och", två ord jag tydligen skyr som pesten.

Men nog om knastertorr redigering, trevlig helg på er allesammans!

4 kommentarer:

Eva-Lisa sa...

Det där är jättevanliga ord som många överanvänder. Det fina är ju att man kan rensa bort de flera av dem i redigeringen sen. Men när man flödesskriver är det bättre att låta texten hamna på papperet, istället för att haka upp sig på diverse ord :)
Trevlig helg!

Annika sa...

Exakt, flödesskrivning ska ju just flöda :-)

Eva Karlsson sa...

Jag är dålig på flödesskrivning, stannar gärna upp och pillar direkt. Tyckte förut att mitt sätt var "sämre" än de som kan flöda.
Jag var med i NaNoWriMo 2013 och lyckades få ur mig tillräckligt med ord varje dag, men det var inte mycket som jag kunde använda.
Lycka till med fortsatt skrivande och trevlig helg, Annika.

Annika sa...

Tack Eva!
Jag har provat på båda sätten men väljer numer flödesmetoden, mest för att jag nog är ganska rastlös 😄. Inget sätt är dåligt, bara det passar en själv. Det som förvånat mig är att båda sätten tar ungefär lika mycket tid i anspråk för mig innan det blir ett läsbart manus av det. Det manus jag har skickat in till förlag, för andra gången och i ny version, började jag med för fyra år sedan (men då hann jag med ett par hastverk under tiden, som jag mest skrev för att få göra "något annat"). Lycka till du med, med dina manus!