onsdag 21 september 2016

Egenutgivning

Det fascinerar mig, det här med egenutgivning. Att lägga hela risken, och alla möjligheter, i händerna på sig själv. Det är ingenting jag skulle göra i dagsläget, då jag gärna vill få chansen att genomgå det grupparbete som jag antar att det är att ge ut roman på förlag. Förläggare, redaktör, korrläsare, mfl som kan hjälpa till att få fram det bästa ur texten.  Och sedan människor som kan det här med marknadsföring, försäljning etc, som jobbar med att få ut ens alster på marknaden. Skulle jag få för mig att ge ut själv så skulle jag helt klart köpa in flera av de där tjänsterna, för jag tror faktiskt inte att själv är bästa dräng i alla lägen.

 

Jag har i dagarna lyssnat färdigt på ”Ull” av Hugh Howey, en egenutgiven bok som slagit ganska stort och jag tänker att Howey måste vara en extremt driven och medveten person. Lyssningen färgades nog lite av den där egenpubliceringen och jag var även nöjd med att ha hittat en nyutkommen dystopi riktad till vuxna (fick tipset hos Skriva Läsa Leva). Jag känner mig inte bekväm med att kritisera andras texter offentligt, men tänkte göra ett undantag här för att reflektera över egenutgivningens fallgropar.


Sluta läsa här om du som jag inte ens läser baksidestexten på en bok, pga risk för spoilers. Scrolla neråt om du ändå vill läsa vidare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag menar det, spoilervarning (om än inte så grov) utfärdas härmed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag tycker att världsbygget i ”Ull” är helt okej, det är med ganska små medel som författaren får den ”nya” tillvaron att kännas trovärdig. Han lyckas även med konststycket att få med ovanliga saker i sin text; som ”mogen kärlek” (alltså ett par över 50-strecket som kärat ner sig i varandra), och även en hjältinna som (1) är kvinna, och (2) kan tänka själv och dessutom på något annat än männen i sin närhet. De här två faktorerna, plus många andra saker som till exempel en väldigt filmisk stil, kunde ha gjort det här till en ovanligt bra läsupplevelse. Men tyvärr så tycker jag att det faller på språket, och även på en övertydlighet där författaren berättar i hög grad, snarare än att visa.

 

Språket känns lite stolpigt och breder ut sig i långa stycken som kunde tajtats till (”ursäkta, men jag hade inte tid att skriva kortare” tror jag att Amanda Hellberg skrev på sin blogg i ett annat sammanhang, och det är ganska talande). I långa avsnitt i mitten skrivs dialogen påfallande ofta som ”, sa Juliette” och ”, sa Bernard” och det blir lite som att läsa ping pong. Efter cirka en tredjedel av boken är det faktiskt riktigt tätt under en scen, men då används orden ”kroppar” och ”kropparna”  inte mindre än tolv gånger på kort tid, och den där lite störande upprepningen av ord väldigt nära varandra förekommer lite för ofta i övrigt också. Kanske är det här problem som skulle fångats upp om flera par ögon granskat texten (men jag vet inte, kanske har flera andra än författaren granskat?). För visst blir man lätt hemmablind inför sin egen berättelse?

 

Nåväl, jag höll ut och lyssnade igenom alla de drygt 17 timmarna, och det berodde på att jag ändå gillade storyn. Såg dessutom någonstans att Ridley Scott (The Martian, Alien, Gladiator och Blade Runner - en gammal favorit!) blir den som kommer att göra film av ”Ull”. Kan nog bli nästan hur bra som helst faktiskt.

 

Det blev ett långt inlägg detta, men jag hade inte tid att skriva kortare ;-) Nu ska jag ägna mig åt min egen text och sluta leka bokkritiker.

 

2 kommentarer:

Helena Dahlberg sa...

Ja egenutgivning är häftigt. Är inte heller redo för det än. Tänker att man helst ska ha i alla fall 2-3 manus klara så att man verkligen kan fokusera på utgivning/marknadsföring/allt annat man kan tänkas behöva för att lyckas på egen hand. Tror det är omöjligt i alla fall för mig att skriva nya manus samtidigt med det arbetet så vill gärna ha några manus klara innan jag tar ett sånt steg. Så har man några ytterligare års erfarenhet på nacken också... Men kan helt klart tänka mig det. Skulle då som du köpa in en hel del tjänster särskilt när det gäller lektörsläsning, korrläsning, omslag och säkert massa annat också! Så kanske bäst att börja spara :/

Annika sa...

Ja exakt, det gäller nog att ha ett visst sparkapital och väldigt mycket tid 😊 Jag tror också att det skulle krävas fullt fokus för att sälja in boken bland läsare och att det nog är en av de svåraste bitarna att genomföra bra. Jag skulle i så fall satsa på en trilogi, så att intresset eventuellt ökar lite med bok nr två och tre, och att de tre böckerna tillsammans kan dra upp varandras försäljning lite.