torsdag 31 mars 2016

Breaking news!

Kyrkvaken är öppen. I mars. Måste vara rekordtidigt! Den vita pricken som eventuellt anas på min bild är mest troligt en mås el. dyl., men på jobbet hävdar dom bestämt att några svanar hade siktats typ igår. Ännu en gång: rekordtidigt!

Jag ser bara två möjliga förklaringar till EXTREMT tidig vår:
(1) Klimatförändringar

(eller den mer ovetenskapliga förklaringen:)

(2) Påsken är över. Efter annandag påsk rasar ALLTID vintern, oavsett när annandag påsk infaller.


onsdag 30 mars 2016

Just den känslan.

När foglossningarna efter fyra år börjar lossna, och man kan lyfta lite igen. Kommer att ha träningsvärk imorgon, som jag har längtat efter det!

tisdag 29 mars 2016

Regnstorm.

Och plötsligt känns inte snö helt fel.

Första dagen på jobbet efter påsk

Det är alltid segt efter ledigheterna, tycker jag. Idag var det extra segt och det blir så uppenbart att jag borde byta jobb. Kanske borde alla göra det efter många år på samma ställe? Kunde inte staten göra det straffbart att vara kvar så länge på arbetsplatsen att man får guldklocka?

För mig handlar det mycket om att det är jättesvårt att vara en superkreativ människa i en miljö som är väldigt fyrkantig. Att vara högpresterande när hela arbetssituationen suger energi och till sin natur inte medger möjligheter till att bromsa.

Det som svider mest är att jag gillar mitt jobb, egentligen, men att yttre omständigheter gör det hela ohållbart.

Nå väl. Power through! Ikväll får jag ju i alla fall hänga med mina favvisar; familjen samt karaktärerna i "Skugga".

lördag 26 mars 2016

Påsk i vildmarken

Vi firar nog påsk lite annorlunda än de flesta andra i vårt avlånga land. Huvudingredienser:
- Man är ute. Devisen att det inte finns dåligt väder, bara dåliga kläder, hittar verkligen sitt ansikte här hos oss. Påsk innebär inte per automatik värme, och vi har alltid snö kvar och is på sjöarna.
- Det eldas. Hela dagen. Luktar man inte brandrök till kvällen är det någonting som är fel.
- Lunch lagas på nämnda eld, och äts ute oavsett väder. Även kaffe kokas på nämnda eld.
- Allt det här sker nära en sjö, därför att en (av tre) sysselsättningar som alla ägnar sig åt är pimpelfiske.
- Sysselsättning nr två är att köra skoter. Det är dessutom väldigt effektivt att söva ett litet barn till eftermiddagstupplur i skoterpulka.
- Skidåkning är syssla nr tre, helst på längden. Jag föredrog att söva barnet i skidpulkan framför skoterpulkan.
- Hit kommer påsktuppen för att lägga ägg i skogen, lokal företeelse i Västerbotten där jag bor. Påskharen besöker dock orten i Norrbotten där jag kommer ifrån.
- Till eld enligt ovan är alla välkomna för "en kopp" (kaffe). Ingen högtid är så inkluderande även för dem som är ensamma och det gillar jag skarpt.

onsdag 23 mars 2016

Flow!

11 sidor, 3115 ord, på ett par timmar i kväll. Något hundratal ord i stycken klippta ur gamla "Skugga", men det mesta är nyproducerat. Nån typ av rekord för mig, brukar inte få till så mycket på en enda sittning. Till och med hyfsat språk, trots höghastighetsskrivning.

Iiiiiiii, så kul det här är! Hade lösa planer på att skriva om slutet på del två i serien, men detta är nog mer angeläget, att fixa till del ett alltså.

Underbar promenad hem från jobbet

Valde skoterspåret på älven idag.
Två igloosar denna vinter, taket råkade rasa in på den första.
Underbart fint på älven. Blir påskledig nu och skulle vilja konservera vädret.
Upp till bebyggelsen genom snåren. Till vänster anas ett ruckel som för länge sedan måste ha varit socknens ståtligaste hus.
lördag 19 mars 2016

Tjuvstartade påsken idag

Mina favoritpåskpynt är dom här ljuslyktorna; "Royal Krona". Inte ett påskpynt egentligen, dock. Drömmer om att ha en hel skog av dem, men under alla mina loppis-år har jag bara sprungit på dom här tre.
Och denna fula bild får illustrera dagens fråga: VARFÖR har moderna påskkärrinspynt en huvudbonad av modell häxhatt? Alla VET ju att en påskkärring drar på sig hilka (huckle) innan avfärd till Blåkulla. Det jag gillar mest med den här bilden är att vi har björk med fjädrar i SAMTIDIGT som utebelysningen är tänd. Påsk och jul i ljuv förening. Till mitt försvar så är det väldigt mörkt där ute om kvällarna utan ljusslingan.


fredag 18 mars 2016

Är inne i extrem skriv-bubbla

Hamrar febrigt ner handling till nya versionen av "Skugga", öser ur mig text och i det här läget handlar det mest om att få till handling och röda trådar. Jag skriver nytt, klipper och klistrar ur det gamla dokumentet och försöker att verkligen få det så som jag vill att det ska bli. Har jättekul!

I nästa skede behöver språket få sig en omgång, även om jag trots hastigheten på arbetet faktiskt fått till några avsnitt som jag redan nu tycker glittrar lite extra.

Mannen provläste första tre kapitlen igår kväll och tyckte att jag skulle fortsätta i samma stil. Så då gör jag väl det!

söndag 13 mars 2016

Hur man vet

att man äter frukost med en nästan fyraåring: man tuggar nästan sönder tanden på en vit pärla som bara råkat hamna i ens filtallrik. 

lördag 12 mars 2016

Dagens aktivitet blev skidåkning

Inte sponsrad av Fisher, även om det ser ut så :-)
Jobbigt att skejta på lååång raksträcka. Paus för fotografering när halva rakan återstod. Raksträcka = raka, på dialekt här i vildmarken.
Elakt takras över spåret. Tur ingen var i vägen.
Spår på översnöad myr.
Elakt överhäng där hemma som förvandlades till takras när vi var borta på middag. Mannen medium lycklig över att skotta ca ett ton snö på sen lördagkväll.

fredag 11 mars 2016

Tjuvstartade igår

med att skriva på nygamla manuset Skugga. Lätt det roligaste jag har gjort på mycket länge. Som jag hade saknat karaktärerna, kändes som att träffa gamla vänner.

Det som blev uppenbart är att grundstoryn håller i den gamla versionen, att jag behöver ändra ordentligt i början, att karaktärerna behöver mejslas till ytterligare och framför allt: tonen måste vara densamma genom manuset vilket inte är fallet med gamla Skugga.

Så, ikväll blir det att jobba på ton i nya kapitel ett. Jobbet inleds redan nu, när jag är på mitt betalda jobb, genom att köra en spellista på repeat där musiken ger en viss känsla. När jag skriver vill jag inte ha musik på i bakgrunden. Gärna ljud från familjen, har inte ens en dörr till mitt kontor, men musik klarar jag inte. Då gäller det att få sin dos inspiration via musik innan skrivpasset.

tisdag 8 mars 2016

Senaste veckan har vildmarken sett ut så här:

Grått och ganska blött; på marken, i luften och även om man tittat rakt upp i himlen. Jag längtar efter att se världen i fullfärg igen. //Mvh Längtareftersommarochärjättelesspåvinter.

Ibland blir inläggen

jag skrivit i appen JÄTTEFULA sen, då jag läser dem i bloggen i telefonen (inlägget nedan till exempel). Men i datorn ser det ok ut. Väldigt skumt och näst intill omöjligt att få texten att se normal ut vad man än gör.

En fördel med att vila hjärnan

är att det plötsligt ploppar upp idéer. Lite som om de stackars tankarna har pockat på för att få uppmärksamhet under en längre tid, och att de äntligen bryter igenom bruset när alla medvetna tankar viker hädan och lämnar plats.

Skugga, mitt första manus, har varit lite av ett mysterium för mig. Det har fått ett par fina refuseringar (ja, en refusering kan vara fin), men samtliga (inklusive jag själv) tycker att det fattas något. Jag gillar storyn, och karaktärerna, men det är lite segt och platt och kort. Idag fet-slog det mig vad jag borde göra. Ändringarna borde kunna ändra på det jag vill förbättra.
- Tydligare dramaturgisk kurva
- Mera röd tråd
- Personlig utveckling för fler karaktärer
- Bättre början; mindre passivt sitta och vänta
- Utveckling = fler ord på en något omfångslös romaaaan!

Början till lösningen kom när vi såg Vikings S4e2, och ingen av oss gillade avsnittet, fast det hade alla ingredienser för att vara bra. Sambon är omedvetet ganska skarp på att fånga det som skaver. "Diffust, hattigt, för många trådar utan att en enda av dem var röd", kan nog domen sammanfattas. Och jag insåg där och då att Skugga-manuset led av samma brister. Sedan gnagde det i bakhuvudet tills idag.

Ska finslipa lite inom mig några dagar, sätter nog tänderna i det här till helgen!

torsdag 3 mars 2016

Nu när jag inte måste plugga om kvällarna,

och jag är mellan skrivprojekt, tänkte jag låta hjärnan vila några dagar (jag har lärt mig den hårda vägen vad som händer om man inte gör det).

Även om jag pausat hjärnan är det inte riktigt min grej att slappa hela kvällarna, så idag bestämde jag mig för att göra episk rensning bland barnets leksaker. Hon har det mesta i vardagsrummet, då hon har sitt rum på övervåningen och där är det ju bara trist att vara då skojiga föräldrarna är på våningen inunder. Antar att detta inte kommer att bestå med stigande ålder hos barnet.

Jag torkar, sorterar och slänger, känner mig rätt så nöjd, när det slår mig att jag är skrattretande lik barnets morfar ibland. På ett bra sätt.

tisdag 1 mars 2016

När jag är nervös

vill jag av någon anledning gärna äta saltlakrits. De senaste dagarna har det blivit mycket av den varan. Har skickat in manus (vilket jag alltid tycker är mer nervöst innan det sker än efter, mest för att jag måste bestämma mig för att manuset verkligen är tillräckligt bra för att skickas in), och så skrev jag mig godkänd på teorin för jägarexamen igår (ganska nervpåfrestande, men nu kan jag om inte annat fler fåglar med simhud på fötterna än anka).

Tveksamt om jag skulle ha klarat något av det ovanstående utan saltlakrits.