fredag 28 augusti 2015

Den här bilden

tycker jag mycket om. Jag (en väldigt ung version) står på den upprustade fyrhjulingsvägen upp till Aitelnas, ett gammalt fäbodställe långt inne i den Västerbottniska fjällvärlden. Kommunen (jag) och markägarna sökte projektmedel tillsammans för att kunna genomföra restaureringen av vägen och här är vi ute på slutbesiktning.

Det var gnistrande kallt och luften doftade av snö. Det syns inte så tydligt på bilden, men bergen i bakgrunden är alldeles vita. Dagen efter vi varit där lade snön även i dalen.

Det var när jag skumpade fram på fyrhjuling bland bergen som historien om Jorun kom till mig. Det var hundrafemtio år sedan som nybyggarna kom till dalen och jag minns att jag undrade hur det skulle vara där om hundrafemtio år till. En kvinna uppenbarade sig i mitt huvud, hon vandrade längs fyrhjulingsvägen och det såg ut som om hon hade bråttom. Jag såg även vem som väntade på henne uppe i Aitelnas, och så började hjärnan arbeta.

Jag tog några omvägar; författade en ganska ordinär deckare och ett antal noveller innan jag vågade ta tag i skrivprojektet som jag verkligen brann för. Scenen jag såg allra först inom mig blev den inledande scenen i den andra delen av trilogin jag jobbar på.

Inga kommentarer: