lördag 17 november 2012

Hur jag gör, del 1.

Jag vet fortfarande inte hur man gör, jag lade ner ett skrivprojekt, och det har gått allmänt dåligt att skriva nu i höst.

Jag bestämde mig för att lägga det jag skrev i den berömda byrålåda och i stället ta tag i en gammal ide och få ihop en roman av det. Under tiden som jag håller på med det tänkte jag skriva om hur jag gör. Fast jag inte har en aning om hur man borde göra.

Idag handlar det om förarbete. När jag skrev min första bok använde jag mig av ett löst synopsis. Bara några stora händelser uppstolpade, resten fick komma som det blev. I slutändan tyckte jag att det kändes lite rörig. Det kan ha berott på att det tog fyra år att komma från start till mål, men jag kände ändå att jag ville prova ett mer detaljerat synopsis nästa gång, för att undvika det röriga.

Så jag började på projektet "Rött". Jag planerade, tänkte och skrev ramhandling. Beskrev karaktärer och gjorde tidslinjer. Det tog oändligt lång tid, men till slut började jag skriva på vad som skulle bli det bästa jag gjort. Trodde jag i alla fall innan. Jag har läst om författare som beskriver hur deras minutiösa förarbete nästan fått romanen att skriva sig själv. Mitt förarbete fick mig att blir sjukt less. För mig är ett detaljerat synopsis dit fantasin går för att dö.

I dagarna har jag inlett mitt senaste projekt "I skuggan". Jag tänkte ge mig själv lite lösare tyglar än senast. Ikväll hade jag några timmar över, och har utifrån gamla förvirrade anteckningar åstadkommit tre dokument; Karaktärer, Infodok och Årstider.

I Karaktärer beskrivs alla personer som kommer att namnges; ålder, lite utseende, inbördes förhållanden etc.
I Infodok beskriver jag platser lite löst, mer om relationer, förutsättningar för folks beteenden, vad som har hänt tidigare och vad som kan komma att hända.
I Årstider bestämmer jag under hur lång tid det kommer att utspela sig, vilken/vilka årstid/årstider som kommer att passera och grovt vad som kommer att hända under respektive årstid. Tex spännande händelser, sånt som är viktigt för att föra handlingen framåt, vem som blir kär i vem och när, etc.

Innan detta har jag givetvis tänkt och tänkt och tänkt. Någon gång har det kommit en ide som fastnat, värker och vill ut. Det har antecknats och funderats. Bäst tänkter jag när jag promenerar med vagnen (dvs bebis sover och kräver inte mer uppmärksamhet än att det rör på sig i makligt tempo).

Överallt ser jag föremål, ljussken, skuggor etc som är inspiration. Jag fotar som en dåre.

Men nog om detta. Nästa gång tror jag det kommer att handla om tid. Eller kanske mer om bristen på densamma.

Inga kommentarer: