fredag 30 november 2012

I´m in on it for the myyys!

Fredagsmys av det lite arbetssammare slaget.
(Den lilla röda lampan till vänster är inte Terminators öga, det är baby-vakten.)

torsdag 29 november 2012

Gjorde en nätt biltur på 24 mil. Enkel väg.

Målet för resan var Norrlands Universitetssjukhus.
Som vanligt fanns inga parkeringsplatser, det
blev att parkera på Universitetet och traska en bra bit.
Jag var i mina gamla hoods :-)
Här ett växthus uppe i det blå, vissa
hade liiite mer awesome studiemiljö än vad vi hade.
Mörkret lade sig och jag åkte hemåt.

onsdag 28 november 2012

Hur jag gör, del 3.

När jag skriver använder jag breda marginaler. Kanske inte så breda som om det vore en riktig boksida, men betydligt bredare än i ett "normalt" dokument. Jag gillar känslan av hur det ser ut och framför allt så hjälper det för att få en uppfattning om hur många sidor det skulle bli om det vore en trykt bok.

Jag använder Times New Roman, 12 pt med 1,5 radavstånd. Marginalerna är 4,5 cm på sidorna och 3,5 cm i över- och nederkant. Jag brukar även ha en knapp halv sida "luft" i början av varje kapitel.

Det finns andra, som faktiskt vet hur man gör och inte är rädda för att tipsa!

torsdag 22 november 2012

30 cm kvar!

Nu finns det 4,70 meter gardintyg. Efter resterande 30 cm ska jag aldrig mer väva något så långt.

onsdag 21 november 2012

Hur jag gör, del 2,5.

På onsdagar får man luta sig tillbaka i soffan efter kvällsrejset. Man kan ge sig själv en rast. Varför? Därför att det är Grey's på tv. Såklart.

B-l-o-s-s-a, del 2

Snygg flaska, äcklig glögg.
Vi fortsätter testa årgångs-blossa. Denna från -09 var smaksatt med clementin. Vi tyckte inte om.

tisdag 20 november 2012

Hur jag gör, del 2.

Det var ju det här med tid. Eller bristen på densamma.

Ska man få ihop en roman, och samtidigt ha ett heltidsjobb eller försöka hålla söt bebis vid liv (eller kanske både och), ja, då får man rensa bort annat. I fredags, tex, jobbade O kväll. Han åkte på eftermiddagen och kom hem långt efter midnatt. När bebis äntligen somnat (ja, man får säga att bebis äntligen har somnat, man är inte en sämre mamma för det), det eldats i pannan, startas en maskin med tvätt och röjts det värsta, det var då jag som allra mest ville landa i soffan och lägga upp fötterna en stund. Om man har tänkt få ihop en roman är det vad man inte ska göra när lugnet lagt sig. Nej, i stället för fredagsmys är det då man plockar fram dokumentet och skriver som en liten iller. Jag hann hur mycket som helst på dom där timmarna innan det var dags att sova även för mamman.

Utnyttja om sambo/make/maka jobbar konstiga tider (gnäll när han/hon hör, men gläds i smyg åt dom där timmarna av ostördhet när barnet/barnen somnat eller gästerna gått :-).

Har du en timmes lunch på jobbet och tillgång till en dator? SKRIV! Det gjorde jag och mailade till mig själv, på kvällen blev det en kort stunds redigering av dagens verk och tid över till familjen. Man blir inte populärast på jobbet av att stämpla ut för lunch för att sedan stänga in sig på kontoret igen med en smörgås och konstiga skrivprojekt. Men man blir definitivt klar med sin roman långt före dom som bara snackar. Det kan vara en bra ide att fråga sin chef om man får använda sin kontorsdator för privata ändamål, dock.

Det som skulle göra underverk för tiden vore även en egen hörna här hemma där jag kunde ha min dator uppställd för jämnan. Eller varför inte ett eget kontor? Oh, ljuva drömmar. Vi måste bygga om halva huset om det ska bli verklighet. Eller åtminstone bestämma oss för var vi ska bo så det går att börja planera. Men med en egen arbetsplats inbillar jag mig att det skulle bli lättare. Jag skulle få ha min dator ifred. Jag skulle inte vara tvungen att möblera om halva köket (dvs röja köksbordet från diverse leksaker, disk, post etc) för att få en plats för datorn. I och för sig så trivs jag med att sitta vid köksbordet, men det är lite svårt att genomföra ett skrivpass om familjen är hemma/vaken då det saknas en köksdörr.

Sammanfattningsvis är mina råd för att komma i hamn med romanen:
  • Stjäl tid
  • Skriv närhelst du kan
  • Skriv där du kan
  • Prioritera skrivandet, det är inte konstigare att skriva en kväll i veckan än att tex gå på Friskis en gång i veckan
  • Eftersträva en egen dator att arbeta på som du får ha ifred
  • Eftersträva en egen arbetsplats hemma

UPPDATERING:
Av texten ovan kan man dra slutsatsen att det jag menar är att man ska vara en dryg enstöring för att ro projektet i land. Och, tja, varför inte? Bara det hjälper :-)

måndag 19 november 2012

Böschiken

Böschiken som frusit fast?
Sjön frös till slut, och inte hann det bli så kallt som absoluta nollpunkten (även om det känns så ibland). På bilden anas något vitt. O hävdar att det är Böschiken som frös fast när isen lade. Och vem är Böschiken? Spöööket, så klart. Nu vet vi var vi har honom, liksom.

söndag 18 november 2012

Blivande kortspelare?

En totalt demolerad joker.
Till vänster anas supergod julmust. (Vinflaskan ignorerar vi.)
Lilla K ville hjälpa mamma och pappa med kortspelet. Hon fick en Joker, som hon tuggade sig igenom på nolltid. Vi tror hon gillar det här med kort.

lördag 17 november 2012

Hur jag gör, del 1.

Jag vet fortfarande inte hur man gör, jag lade ner ett skrivprojekt, och det har gått allmänt dåligt att skriva nu i höst.

Jag bestämde mig för att lägga det jag skrev i den berömda byrålåda och i stället ta tag i en gammal ide och få ihop en roman av det. Under tiden som jag håller på med det tänkte jag skriva om hur jag gör. Fast jag inte har en aning om hur man borde göra.

Idag handlar det om förarbete. När jag skrev min första bok använde jag mig av ett löst synopsis. Bara några stora händelser uppstolpade, resten fick komma som det blev. I slutändan tyckte jag att det kändes lite rörig. Det kan ha berott på att det tog fyra år att komma från start till mål, men jag kände ändå att jag ville prova ett mer detaljerat synopsis nästa gång, för att undvika det röriga.

Så jag började på projektet "Rött". Jag planerade, tänkte och skrev ramhandling. Beskrev karaktärer och gjorde tidslinjer. Det tog oändligt lång tid, men till slut började jag skriva på vad som skulle bli det bästa jag gjort. Trodde jag i alla fall innan. Jag har läst om författare som beskriver hur deras minutiösa förarbete nästan fått romanen att skriva sig själv. Mitt förarbete fick mig att blir sjukt less. För mig är ett detaljerat synopsis dit fantasin går för att dö.

I dagarna har jag inlett mitt senaste projekt "I skuggan". Jag tänkte ge mig själv lite lösare tyglar än senast. Ikväll hade jag några timmar över, och har utifrån gamla förvirrade anteckningar åstadkommit tre dokument; Karaktärer, Infodok och Årstider.

I Karaktärer beskrivs alla personer som kommer att namnges; ålder, lite utseende, inbördes förhållanden etc.
I Infodok beskriver jag platser lite löst, mer om relationer, förutsättningar för folks beteenden, vad som har hänt tidigare och vad som kan komma att hända.
I Årstider bestämmer jag under hur lång tid det kommer att utspela sig, vilken/vilka årstid/årstider som kommer att passera och grovt vad som kommer att hända under respektive årstid. Tex spännande händelser, sånt som är viktigt för att föra handlingen framåt, vem som blir kär i vem och när, etc.

Innan detta har jag givetvis tänkt och tänkt och tänkt. Någon gång har det kommit en ide som fastnat, värker och vill ut. Det har antecknats och funderats. Bäst tänkter jag när jag promenerar med vagnen (dvs bebis sover och kräver inte mer uppmärksamhet än att det rör på sig i makligt tempo).

Överallt ser jag föremål, ljussken, skuggor etc som är inspiration. Jag fotar som en dåre.

Men nog om detta. Nästa gång tror jag det kommer att handla om tid. Eller kanske mer om bristen på densamma.

fredag 16 november 2012

Joho, nu närmar sig slutet!

Hela vävstolen. Den är faktiskt min mammas, men hamnade
på kursen när hon fick ett städryck hemma i förrådet.
Nu finns det 4,27 meter gardintyg. Slutet är 73 cm bort.

onsdag 14 november 2012

B-l-o-s-s-a

Blossa -07. Jag gillar vår spejsade glögg-gryta.

De senaste jularna har jag antingen haft magsår eller varit gravid. Det var således ganska länge sen jag drack glögg av det lite starkare slaget. Hur länge sen det var insåg jag när jag inventerade förrådet och hittade flera oöppnade årgångs-Blossa. Ganska gamla sådana. Vi inledde starkt med Blossa -07, havtorn och och kanel. Den var riktigt god, faktiskt, trots att bäst-före borde passerats för länge sedan.

måndag 12 november 2012

Inte så awesome som jag hade hoppats

Hungerspelen var inte så awesome som jag hade hoppats. Jag veeet, man ska inte se film med höga förväntningar. Det gjorde jag.

De hade lyckats bra med att få ner handlingen från bok till film. Castingen var det heller inget fel på. Men jag satt hela tiden och tänkte: för guds skull, zooma ut!! Det var bra miljöer, men det kändes som om en cool kameravinkel var viktigare än att man som tittare skulle få överblick och sammanhang. Eller så gjorde man så för att förstärka den klaustrofobiska känslan.

Nåväl, jag ser i alla fall fram emot del två.

söndag 11 november 2012

Igår kväll

O: "Ska vi tömma skafferiet på godsaker och se Hungerspelen?"
Jag: "Yes plis."

He´s a keeper.

lördag 10 november 2012

Segt vatten

Man kan tro att vatten fryser när det är kallt, men icke!
I Sandylakes blir det bara segare, och fryser först vid
den absoluta nollpunkten,  -273,15 grader Celsius. I kidd you not!

fredag 9 november 2012

Reflexkäppar? Nej, icke.

Här har Farbror Frost besökt en plogkäpp, så den var ganska snygg.
På vår väg används det inte reflexkäppar. Här är det kort och gott käppar, vars främsta syfte är att markera var diket börjar. Detta för att plogbilen inte ska ta för långt ut. Men, in all fairness, dom har faktiskt målat en och annan plogkäpp med reflexfärg, så lite ser vi allt.

torsdag 8 november 2012

Börja om från början...

 Alltså "Rött". Det blir så ohyggligt dåligt. Varför skulle nån vilja läsa skiten, om det är så kasst att jag knappt orkar skriva det?

Nä, jag tror faktiskt att jag byter fokus. "Rött" åker i den berömda byrålådan.

En gammal ide har ploppat upp i hjärnan och är omöjlig att stoppa undan. Det går inte att komma undan, känns det som, så det är bara att börja göra research. Det är en ganska komplicerad ide och kräver efterforskningar innan det går att börja skriva. Så får det bli. Arbetsnamnet är "I skuggan".

onsdag 7 november 2012

The ring of fire

Det är verkligen inte mindre läskigt med gårdslampan tänd om natten.
En ring av ljus, kolsvart utanför. Där ute i mörkret bor Skrömta...

tisdag 6 november 2012

Vi hälsade på i Tätorten en kväll

Där fanns moderniteter.
Vi är inte bortskämda med gatlysen hemma i byn.
Vattentornet är lite flashigare här än i Grannbyn.
Asdåligt väder. Dagen efter lärde sig lillan äntligen
att det går att sova i en vagn som står stilla.

måndag 5 november 2012

En enkät som cirkulerar runt lite här och där just nu

Vad har du på dig?
Svarta mysbyxor, svart t-shirt. Svarta sockar. Trist.

Hur mår du?
Astrött men frisk.

Vad önskar du just nu?
Att K får vara frisk ett tag. Förkylningen var inte kul.

Vad har du ätit idag?
Tacolåda som mam-pap hade med sig. Sjukliga mängder vaniljyoghurt med havrefras. En banan.

Vad ska du göra imorgon?
Har inget inplanerat. Kan inte minnas senast det hände, så jag antar att jag har glömt nåt som borde göras.

Och på söndag?
Ingen aning. (Vad ÄR det här. Var är det späckade schemat?!)

Vem saknar du?
Syrran och hennes gulliga barn.

Senaste köp?
En kupevärmare till bilen. Det blir jä-ligt kallt här om vintrarna.

Vad skrattade du senast åt?
Räknas vansinnesskratt efter Ks poop-fest 2012? I så fall det. Igår. Poop all over the place.

Vad grät du senast åt?
Erika Hedmans bok "Den finaste skatten" fick det att tåras i ögonen. K fick den i present.

Vem sov du senast med?
K.

Vad läser du just nu?
Läste "Korparna" av Tomas Bannerhed när jag fick värkar. Sen föddes K. Har inte öppnat en bok sen dess. Suck. Tror jag ska sikta på något lite mer lättsmält.

Senast sedda film?
Arthur. Igår. Den var sådär.

Vilken svordom använder du mest?
Balle. Och det är kanske svenska språkets fulaste ord. Måste sluta säga det.

Vem var den senaste som ringde dig
Pappa.

Senaste tre inkomna SMS?
Reklam från Ellos. "Hemma" från pappa. "Börjar vara hungrig nu" från O och K.

Vad stod det i ditt senaste skickade SMS?
"Får du ingen mat av pappa?" till O och K.

Vilken är din favoritfrukt?
Banan. Finns det nån annan frukt?

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?
Eh...kan inte komma på nån.

Vad är du rädd för?
Mörker.

Blir du lätt svartsjuk?
Inte om jag inte har en anledning. Och har jag det blir jag nog snarare rasande.

Favoritkaraktär ur en serie?
Sheldon Cooper, Big bang theory.

Vem skrev senast åt dig på Facebookchatten?
Syrran.

Vilket språk hade du velat lära dig?
Spanska.

Vilken sorts killar faller du för?
Numer den fina sorten.

Var vill du åka just nu?
Skottland!

Kreativt

O hade ännu en kreativ stund (det är alltså jag med K i selen).

Gardintyg, du är mitt Everest!

Nu finns det 3,92 meter.
Det. Tar. Aldrig. Slut.

Mörkrädd men modig

Månen stod över berget.
Jag har en märklig vana att vara ute och traska i skogen när det skymmer. Det märkliga består i att jag är mörkrädd och därför borde försöka hålla mig inomhus när natten gör entre. Härom kvällen fann jag mig själv, än en gång, ensam på en öde landsväg i skymningen. Månen stod över berget, och runt omkring mig tätnade mörkret i skogen. Det enda som hördes var ljudet av snö under mina skor och barnvagnens hjul. Perfekt för att fantisera ihop otäck scen till boken! (Är detta multitasking (?); motionera, söva bebis samt "jobba" på roman. Samtidigt.)

söndag 4 november 2012

lördag 3 november 2012

Fungerar med snö också

Inspiratiooon.
Jag har tidigare visat en nästan likadan bild, av det lilla förfallna huset som knappt anas i snårskogen. Platsen fungerar bra som inspirationskälla även när det är snö på marken. Jag går förbi här nästan varje dag, och tankarna börjar genast vandra. I verkliga livet har det nog inte hänt något särskilt dramatiskt här. Men stämningen är lite obehaglig, omedvetet skyndar man på stegen. Och i min hjärna tar något form. Nu gäller det bara att få ner känslan i ord. Och det är inte så "bara", det är snarare skitsvårt. Men kul!

fredag 2 november 2012

Hackspetten ska tacka högre makter att den är fridlyst


Den (infoga valfri svordom) hackspetten har hackat hål i huset. Det är tur för den att den är fridlyst, det finns flera i det här huset som kan hantera ett gevär...

torsdag 1 november 2012

Matblogg

En sjukt god älgburgare. Bilden komplett med småbilar uppe i vänstra hörnet.

Jag är inte a big fan of illa fotad mat, men jag gör ett undantag. Här en älgburgare som var SJUKT god! SJUKT!