söndag 21 oktober 2018

Att hitta tråden igen.

Min bokcirkel hade träff igår kväll (jag älskar min bokcirkel), och det blev prat om hur svårt det kan vara att ägna sig åt en tidskrävande hobby om en har familj.

Jag kom att tänka på mina strategier för att kunna hålla tråden i huvudet när jag skriver, även fast passen ofta blir kortare än jag skulle vilja, och att de kommer med lite för långa och ojämna mellanrum.

Mina tydligaste strategier är tre till antalet.


  1. Under råmanusfasen sitter jag alltid på samma plats och skriver. Jag drar ner rullgardinen i kontoret, har alltid samma belysning och samma föremål runt omkring som blicken kan vandra över när jag tänker. När jag redigerar och bearbetar däremot, kan jag sitta precis var som helst, utan att det spelar någon som helst roll.
  2. Jag har en speciell spellista för varje projekt, och den kör jag i lurarna mellan skrivpassen, så att jag lätt kan ställa om till rätt känsla när det är dags för att skriva.
  3. Jag castar alltid min ensemble, så att jag har bilder av diverse skådespelare i telefonen (alltid skådespelare, då de klarar av att se uttrycksfulla ut på bild). Dessa bilder glor jag på då och då, för att behålla känslan. Har även bilder av viktiga miljöer som jag skriver om, eller annat som inspirerar utan att ha någon direkt koppling.
Hoppas att ni får en fin vecka allesammans!

6 kommentarer:

Helena sa...

Bra tips, alltid en utmaning det där när man skulle vilja sitta veckor i streck men bara har typ 20 minuter. Önskar dig detsamma!! Vad grymt att ha en bokcirkel! Hur ofta ses ni?

Eva sa...

Vilka bra strategier, varför har inte jag varit så strukturerad? Lite bilder har jag i och för sig. Väljer också skådisar. Vilket blir extra fiffigt när det är dags att göra film av boken, då kan samma personer spela dem de redan ser ut som :-)

Maud Lindberg sa...

Bästa Annika - vill du bli min spökskrivare?

Annika sa...

Helena: Det är grymt, och vi ses ungefär en gång i månaden. Enda regeln: boken ska helst både gå att läsa och lyssna på Storytel.

Annika sa...

Eva: Ja! Utom vid de tillfällen då jag har valt en äldre person och tänker mig en yngre version (men det fixar dom väl i klippningen av filmen sedan ;-)

Annika sa...

Mor: Utan det här irriterande brödjobbet jag dras med skulle jag spendera mkt tid vid ditt köksbord :-) Vi måste ta tag i att få ner släktsagan på pränt nån gång.