onsdag 22 augusti 2018

Dags för synopsis

Det dröjde ovanligt länge den här gången, men idag drabbades jag av den där enerverande rastlösheten som brukar komma per automatik efter att jag skickat in manus till förlag. Idag är det exakt tio veckor sedan jag tryckte på skickaknappen, och nu känner jag att jag vill uppdatera mailkorgen ca varannan minut för att se om något svar landat där. Så kan man naturligtvis inte ha det, och jag inser att det är hög tid för mig att begrava mig i ett nytt skrivprojekt.

Livet ser ut som ett gatlopp fram till i början av oktober, så det finns ingen mening med att börja skriva råmanus. Dom vill jag jobba intensivt med under ca en månad, för att skriva in mig i texten, och då dör jag frustrationsdöden om jag måste pausa ofrivilligt pga andra åtaganden som jag inte kan komma undan.

Jag tänker mig i stället att jobba på lite olika synopsis, få ner tankarna som studsat omkring i huvudet under sommaren. Det blir synopsis för:
  • Uppföljaren till senaste dystopin.
  • Omskrivning av spänningsmanuset (samma miljö och karaktärer, annan story).
  • En ungdomsbok jag tänkt på sedan i början av december. Ev läsa en bok eller två som jag beställde redan då, för research.
  • En alldeles ny och skinande idé, bara några lösa punkter då jag tänkt på det här i bara några dagar. En fristående uppföljare till ungdomsboken i punkten ovan, samma värld men annan tidsålder.
Jädrar vad jag har jobbat under sommaren, egentligen, fast jag inte skrivit en rad.

I övrigt börjar vardagen ta över, vilket på sätt och vis är skönt. Sexåringen gjorde sin första skoldag igår, och vi föräldrar fick vara med en stund på morgonen. Jädrar vilka ordningsregler skolan har här, bl.a. klassen på led och i bokstavsordning utanför klassrummet, ta fröken i hand och säga godmorgon (helt okej att stjäla sig en kram också) sedan tyst leta upp sin plats på samlingsmattan på golvet. 22 små tända ljus som älskade varenda sekund :-) Känns bra det här, än så länge åtminstone.

14 kommentarer:

Helena sa...

Äsch tror dela min förra kommentar kag skrev gick upp i rök. Hursomhelst, kul med skolstart, låter som bra rutiner de har! Ännu roligare med skrivsug. Kör du synopsis i excel/Word eller annat? Har du ett färdigt upplägg eller blir det lite som det blir? Det där med att kolla mailen, är manisk och kan inte alls begränsa mig. Hoppas det går bättre för dig med det!

Annika sa...

Helena: Haha, det går VÄRDELÖST för mig med behärskningen, har uppdaterat mailen väldigt många gånger idag...
Synopsis har jag i två former; dels ett vanligt dokument där jag skriver en hel massa trivia om världen, karaktärerna och en massa annat. Det dokumentet brukar bli 4-10 A4, och när jag har sparat ner det i datorn brukar jag inte öppna det igen. Förmodligen jätteslöseri med tid att skriva ner allt, men det är som om det fastnar då. Sedan tillverkar jag ett excelark i en mall (syns lite här http://nastasida.blogspot.com/2017/08/im-ordnung.html )där jag lägger in plotpunkter, pinchpunkter mm, och mellan punkerna skriver jag fritt i råmanuset för att ändå skriva fram berättelsen. Har provat minutiös planering men det funkade inte alls för mig.
Har du nåt färdigt upplägg?

Helena sa...

Aha, tack! Har gjort ett synopsis tidigare och börjat lite på nästa efter samma flikar och tänk men kändes inte helt rätt. Blev taggad på att köra ett worddokument den här gången istället, kapitel för kapitel och bygga vidare till en outline tror jag det kallas. Kändes som ett bra sätt. Men har några veckor kvar att fundera innan jag ska börja på nytt :)

Carina Deckner sa...

Trevligt att du börjat skriva och moster vill som vanligt läsa...(när skulle jag orka och hinna det? Jobbar, äter, duschar och sover)
Gillar beskrivningen av skolan, en vuxen i skolvärlden som insett att hon/han måste vara flockledare, tror att dom har igen det senare. P&K

Bara hittepå sa...

Så mycket planering och nya friska tag det är i bloggsvängen denna vecka! Härligt att se fastän jag själv känner mig lite bortkommen som knappt skrivit alls de senaste veckorna.

Kanske borde jag också ha ett sådant där dokument att dumpa alla tankar i när jag börjar i en avlägsen framtid börjar med nästa manus. Jag har ju jobbat lite liknande med att som första utkast skriva en snabbversion som jag aldrig läser igen, men jag tilltalas av tanken att ha ett tidigare steg där jag bara kan få ner alla funderingar även om de inte växt ihop till en story än. Tror jag snor det upplägget från dig. :)

Annika sa...

Helena: Tack för synopsisinput :)

Annika sa...

Moster C: PoK på dig också <3

Annika sa...

Bara Hittepå: Planeringen ska bara omsättas i skriv också :-D Har inte skrivit en rad på datorn sedan i mitten av juni och känner mig också bortkommen :-)
Jag gillar det upplägget, mest för att det är lite kravlöst, det är bara att flumma iväg i alla möjliga tankegångar och funderingar. Tycker det sorterar sig lite om jag får ner det på papper.

Elin Säfström sa...

Ojojoj, vilken lista! Påminner starkt om mina egna olika listor = många järn i elden, liksom.

Det låter UTMÄRKT med en disciplinerad skolmiljö. Jag är själv hellbent på att få in min dotter på det striktaste valet Stockholm kan uppbåda:) Allvarligt, jag har sett vid mina författarbesök i olika skolor att i alla fall läsningen tycks vara direkt kopplad till hur ordnad studiemiljön är.

Eva sa...

Här hoppar inga halta löss - när det kommer till kreativiteten din. Härligt att läsa.
Själv känner jag mig kreativ på sikt, alltså, det känns som om det ska komma massor i höst. Bara jag har fått vila en vecka eller två (blev för mycket skrivande i somras).

Annika sa...

Elin: yes, många järn (mkt osäker på hur man eldar järnet ett åt gången...?)
Och skolmiljön, är glatt överraskad över graden av ordning. Har varit mkt problem på skolan senaste året, men nya ledningen kavlar upp ärmarna rätt så bra tycker jag. Skitviktigt! Har ni möjlighet att välja skola? Låter som ljuv musik, vi har en enda här i tätorten.

Annika sa...

Eva: vila är guld! Lågintensivt omedvetet tänkande, så himla nyttigt!

Marie sa...

Väntans tider, härliga tider. Hoppas du får positiva besked!
Vad spännande att börja på nytt manus, hösten är en bra tid att vara lite dystopisk tycker jag.

Annika sa...

Marie: Hösten är perfekt, och tre av de fyra planerade manusen utspelar sig just på hösten :-)