tisdag 24 april 2018

Har dragit igenom två tredjedelar av dystopimanuset...

…och då kommer den. Idén. Med jättestort i.

Som en klichéfylld blixt från klar himmel blev det uppenbart vad jag ska göra med spänningsromanen (den som det sket sig med tidigare). Samma miljö, samma karaktärer, samma bakomliggande problematik och mekanismer, men en ny historia. Det finns liksom en bättre historia här än den jag skrev tidigare. Nu har jag tänkt på den nya i en vecka och vet inte hur jag ska kunna vänta med att skriva ner den.

Men, det blir att dra i handbromsen och inte rusa in i ett nytt projekt, bara för att det jag håller på med nu tar emot lite så här på upploppet. Det är så lätt att bara "men ååå så jåååbbigt att hålla på med den här tråååkiga texten, tar det aldrig slut?!", och så hoppa över till ett nytt projekt som känns nytt och fräscht och roligt. Här gäller det att genomskåda sig själv (eller, åtminstone behöver jag göra det) och slutföra det nuvarande. Annars blir aldrig något färdigt. Någonsin. Och jag får inte glömma att det där nya, skinande och fina kommer även det att kännas som en oformlig tråkig grå klump under bearbetningen, och det kommer även då att ploppa upp en ny skimrande idé som bara ber om att en ska desertera från det gamla projektet.
Så:
(1)Köra klart första redigeringsrundan av dystopin.
(2)Kanske även ett par rundor till.
(3)Ha semester.
(4)Dra igenom dystopi igen. Och igen.
(5)Skicka in dystopi (researcha YA-förlag innan).
(6)Vila.
(7)Börja skriva spänningsroman version 2.0. Om idén verkligen är något att ha, så tål den att jag väntar.

8 kommentarer:

Eva sa...

Vad spännande det låter. Att du behåller miljö, karaktärer och problematik etc, men skriver en ny historia. Förstår att du är ivrig. Men bra plan ändå, att ta en sak i sänder och även lägga in semester.

Helena sa...

Heja här händer det grejer. Alltid härligt med nya snilleblixtar. Låter som bra infallsvinkel på hur man går till väga för att förnya ett manus!

Marie: Mitt skrivliv sa...

Vad roligt med blixtidé! Och du har helt rätt i att bra idéer stannar kvar, ingen anledning att stressa. Bra också att du kan bygga utifrån det du redan har, det är precis det jag sysslar med nu och det är trots allt (tycker jag) lättare än att skriva helt nytt.

Annika sa...

Eva: semester är den heliga graalen här, är alltid helledig - även från skrivet :-)

Annika sa...

Helena: Åh, det var länge sedan jag hörde ”snilleblixt” :-) ska återinföra i ord-repertoaren genast!

Annika sa...

Marie: ja, återanvändning är inte bara miljöns bästa vän, utan även författarens :-)

Elin Säfström sa...

Hurra för Idé med stort I! Och oj, vilken isig mage du har. Strålande att kunna hejda sig och färdigställa det man håller på med innan man rusar vidare mot det där grönare gräset.

Annika sa...

Elin: Har rusat i mina dar, hoppat in i nya projekt och innan jag förstod hur man parallellskriver på två manus samtidigt trodde jag att det var vad jag gjorde. Det var det inte.