tisdag 5 december 2017

Jag stör mig...

…på att man inte orkade göra om förpackningen till nya After Eight, när bitarna nu är så förtvivlat små att de inte ens sticker upp till urtaget på det lilla omslaget,

…på att det inte finns en hel Aladdin-ask utan mandel och nötter i pralinerna,

…på idiotiska uppmaningar på Facebook i illa stavade banners, av typen ”om du tyngs av problem, gör du bäst i att släppa de”,

…på att de som författar idiotiska uppmaningar till Facebook inte använder eminenta ordet ’dom’ i högre utsträckning,

…på att julskinkan från affären är illröd av nitrit (även om jag såklart vet att det är ett mycket enkelt sätt att undvika att halva befolkningen insjuknar i botulism efter jul),

…på att någon fisförnäm krönikör på Expressen stör sig på prinsessan Sofias tilltag att bära folkdräkt till sitt barns dop. Om vi nu ska ha ett kungahus för att marknadsföööra Sverige tror jag knappast att det går att få bättre annonsflicka än en prinsessa ”av folket” som ser ut som ett sagoväsen. Var i den där koooden står det att svenska prinsessor måste bära svindyr outfit från Valentio till ett dop? Och kan ingen, SNÄLLA, gräva fram ett gammalt kopparstick eller liknande, föreställande en kunglig brud i folkdräkt…?

 

Eventuellt börjar skrivpausen ta ut sin rätt på humöret. Det är illa när man stör sig på folk som stör sig. Nästa vecka däremot, då ska jag äntligen börja arbeta med manuset igen, ergo: nästa vecka är jag nog lite gladare.

 

Under förra veckan fick jag dock en skinande ny idé, i en helt annan genre än jag någonsin skrivit i tidigare och jag beställde raskt ett par böcker för research. Jag brukar göra så med idéer som inte släpper taget; läser in mig på ämnen som passar, sorterar undan i gömda vinklar och vrår i hjärnan i väntan på eventuellt skriv, vårdar idén och utvecklar den i flera år ibland innan det är dags för skriv. Ska bläddra lite i nya böckerna under den här veckan, när jag fortfarande vilar från spänningsmanuset.

 

Hoppas ni har det gott allesammans, själv kommer jag att blogga lite light nu och fram till i början av januari någon gång. Hörs vi inte innan så hörs vi nästa år. GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

15 kommentarer:

Elin Säfström sa...

Ja! Jag STÖR mig också. I synnerhet på folkdräktskontroversen, tror jag. Hade själv inte hört talas om den, men är f.ö. vagt medveten om att folkdräkt ALLTID duger som "galaklädsel" - i synnerhet för en kunglighet, antar jag. Sedan kan jag tycka att hela kungahusgrejen är lite underlig, men ja ja ...

Och den nya idén!! Hurra!! Så himla, himla spännande.

Annika sa...

Underligt är bara förnamnet, och särskilt när nån utomstående läxar upp de kungliga...
Jättekul med ny ide’, lite FÖR kul nästan :)

Sara sa...

Man kan bli galen för mindre! Men visst är det lite ironiskt när man kommer på sig själv med att bli uppretad på någon som (omotiverat, förstås) retat upp sig. :)

Kul med ny idé! Lycka till med den - och så följer jag förstås manuset som ska tillbaka till förlag, med spänning och heja-rop.

Hoppas att du får en riktigt fin jul! (Riktigt julfint har ni det iaf!)

Annika sa...

Sara: Japp, ironiskt var ordet :-)
Tack för hejarop, och hoppas att din jul blir jättefin!

Marie: Mitt skrivliv sa...

Alltså, jag försöker verkligen att inte störa mig. Det har varit lite av min paradgren genom åren och det har kostat mig så himla mycket energi. Acceptans, det jobbar jag med, för hur svårt ska det vara att acceptera saker? Vad är det för FEL på folk som inte accepterar? Varför STÖR det mig att de inte bara accepterar?! Haha. Nej, jag skämtar bara, men det fattar du.
Vad spännande med ny genre, ser fram emot att höra mer om det! God jul och gott nytt år till dig med! :)

Helena sa...

Ja vad underbart att få kasta sig över skriveriet igen, kommer hålla tummarna för dig att det rullar bra med manuset och du får en fin julhelg med!

Annika sa...

Marie: Haha :)
Att störa mig är the sorce of all my powers, utan det skulle min analytiska hjärna gå under och inga böcker bli skriva. Men, såklart är skrivandet ventilen som behövs, utan den skulle det nog inte vara hälsosamt att gå omkring och små-irritera sig hela tiden :)

Annika sa...

Helena: Tack :) Hoppas på detsamma för dig.

Eva sa...

Ha ha, vilket härligt uppiggande inlägg.
Om man ska störa sig då ska man göra det på det sätt som du gör. Rättstavat och roligt. Annars kan man lägga ner sin stör.
Din skinande nya idé låter spännande. Ser fram emot att få läsa mer om den.

Annika sa...

Eva: ja, jag hoppas verkligen (själv)ironin skiner igenom :)
Nya idén skramlar och tar plats, hoppas ha tid att förvalta den om några år :)

Elin Säfström sa...

Marie: Åh, jag vill också bli en accepterande människa! Tänk, vad skönt det skulle vara. Alltså, inte så att man blir blasé och overksam när det verkligen gäller, men att man kan låta det som inte spelar någon egentlig roll bara vara som det är, utan att irritera ihjäl sig.

Anonym sa...

Åh att störa sig, vad roligt skrivet om detta. :) I juletid när vi ska vara så goa hela tiden blir det väl ändå lite mer att störa sig på? Som om det inte alls är okej då ;)
Gott med nya idéer att låta växa till sig. Jag gör inte så mycket research (en brist) men kan känna igen mig att låta en idé få gro ifred.

Annika sa...

Skrivalasaleva: Ja, vilken bra aspekt; att störa sig i juletid när det inte är accepterat!

Bara hittepå sa...

Det där med folkdräkten hade jag missat helt. En fördel med att bo lite vid sidan av är ju just att mycket av det rena käbblet går en förbi. När jag gick på lågstadiet brukade förresten min klassföreståndare dyka upp i folkdräkt på julfester och liknande. Trevligt tycker jag.

Och sedan tänker jag att det är ju jättebra med en sådan här lista med saker du stör dig på nästa gång du behöver sätta lite färg på en karaktär. Åtminstone är just jag svag för karaktärer som har oväntade och gärna mycket specifika åsikter om världen och hur den är samt borde vara.

Kul med ny idé också! Det är skönt att ha en bakgrundsidé att kravlöst fundera på då och då tycker jag.

Trevlig december!

Annika sa...

Bara hittepå: Du missar inget där i grannlandet, låter toppen med ett filter mot käbblet!
Exakt, sånt jag hakar upp mig på använder jag som betraktelser i mina manus. Inget jag stör mig på = blodfattiga texter.