onsdag 29 november 2017

Missbrukar utan tvekan poddar.

I den ständiga jakten på skrivrelaterat, så känns det ibland som om jag har läst ut internet. Har samma känsla nu inför poddar, de tar liksom slut. Har hittat några ”nya” ändå som jag lyssnat på:

Debutera eller dö. Nina De Geer & Johanna Devaliant pratar självutlämnande, dramatiskt och med svart humor om resan fram till att debutera. Handlar väldigt lite om skrivteknik, men desto mer om allt det där andra man drabbas av när man på gott och ont harvar runt i skrivträsket på egen hand. Jag gillar, och tycker att podden lyfter ett snäpp när det finns gäster med. I nästa avsnitt är det inte vilken gäst som helst, de annonserade nämligen nu senast att Elin ska vara med, och det om något är en bra anledning till att lyssna :-)

Sommar & Vinter i P1, är precis vad det låter som; sommar- och vinterpraten. Här i poddformat kan man plocka russinen ur kakan.

BokPod, klockrent namn på en norsk podd där olika författare gästar varje gång. Har lyssnat på ett par avsnitt och tycker det är ett lysande sätt att bekanta sig närmare med författare från vårt grannland, och kanske främst för att bekanta sig med språket. Jag upptäckte vid en resa till Norge i våras hur fruktansvärt dålig jag är på norska och hur bra norrmän generellt är på att ställa om till svenska. Detta är mitt sätt att öva på att förstå norska, även när de infödda pratar jättefort.

Crimetimepodden. Några utvalda deckarförfattare från Crimetime Gotland i ett fåtal avsnitt (tror det har några år på nacken).

My Dad Wrote a PornoEn ung man högläser tillsammans med vänner sin pappas egenutgivna vuxenbok. Kan eventuellt vara det pajigaste som sänts i poddformat, och nu när jag skämsfnissat mig igenom ett par avsnitt har jag nog lyssnat färdigt tror jag. Det är intressant att studera det här som marknadsföringsprojekt, tycker jag. Den extremt dåliga (det tar emot att såga någons bok, men den här är faktiskt riktigt usel) snuskboken Belinda Blinked sålde med draghjälp av podden tydligen hyfsat på Amazon under en period. Om inte annat ett exempel på hur marknadsföring i vissa fall verkligen styr, snarare än kvalitet.

De gamla favoriterna lyssnar jag fortfarande på med ojämna mellanrum:
Skriv en bestseller, eller en annan bok. Nytt avsnitt varannan vecka, är så nöjd att den fick en fortsättning. Bästa skrivarpodden.
The bestseller experiment. Gillar mycket, trots långsamt tempo (eller kanske tack vare?).
Writing excuses. Korta avsnitt som jag sparar ihop för att bingea, minst fyra och fyra åt gången. Den röda tråden löper över avsnittens gränser, och de gör sig bäst om de lyssnas i klump tycker jag.
Skrivdrömmar. De bjuder verkligen på sig själva och på skrivtips. Håller ibland inte med om vad de säger, och det finns plats för mig att (på ett bra sätt) tänka själv under tiden som jag lyssnar.
Skrivarpodden. Teknikstrul ibland, men jättefint och positivt, och ofta matnyttigt med gästerna.
Författarpodden. Ett år sedan det producerades nytt, men gillade verkligen den när det begav sig.
Bakom boken. Har inte lyssnat på ett tag, och misstänker att dramaturgiskolan inte finns kvar som stående inslag?

Fantastisk Podd och Boktorsk ligger i kö för att lyssnas härnäst, tror jag. Måste öva lite på att inte försöka hålla isär vem det är som pratar i Fantastisk Podd, så kanske det går bättre att lyssna än senast jag försökte.

Skrivradion och Lektörspodden tappade jag efter bara ett par avsnitt, vet inte riktigt varför. Någon som lyssnat mer och gillar (dvs är det värt att ta upp igen?), eller någon som har fler tips på skrivrelaterad podlyssning? Gärna på engelska…?
10 kommentarer:

Eva sa...

Bra lista! Kan lägga till ett kul avsnitt från P1 kultur som handlar om de refuserade - det lär till och med finnas ett bibliotek där de bara samlar på refuserade manus :-)
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/993458?programid=767

Annika sa...

Eva: Tack för tipset, P1 blixtrar verkligen till ibland!

Bara hittepå sa...

Flera intressanta poddar jag aldrig hade hört talas om där (tack!), men de får vänta ett tag för min del. Just nu lyssnar jag knappt alls, varken på poddar eller ljudböcker. Möjligen lite dansk radio medan jag diskar, för vi svenskar är ju som du säger sämst i Skandinavien på att förstå våra grannar. Norskan är extra svår tycker jag eftersom det finns så många dialekter att anpassa sig till — eller så är det för att all den där språkträningen börjar ge resultat och jag faktiskt förstår danska ganska hyfsat nu för tiden. :)

Annelie sa...

Tack för bra tips där, några jag inte hört talas om tidigare! Jag följer så himla många poddar själv så det är svårt att hinna lyssna på allt... Som tur är kör jag ganska mycket bil långa sträckor och då finns ju möjlighet att binge-lyssna lite. :-)

Har inte lyssnat på den själv än, men Första glaset med Denise Rudberg och Mikaela Bley ska vara bra!

Fler tips:
Bladen brinner
Lundströms bokradio
Romancepodden

Annika sa...

Bara Hittepå: Roligt om min poddlista kan glädja någon :-)
Håller med om norskans dialekter där, brukar ha svårt att förstå dem som kommer från området kring Bergen, men uppe i norra Norge är det generellt enklare tycker jag. Imponeras av din danska språkträning, tycker det är ännu svårare att förstå danska samtidigt som de verkligen ofta har jättelätt för att förstå oss svenskar. Jättepinsamt!

Annika sa...

Annelie: Lyssnar också mycket i bilen, och när jag typ städar. Tack för tipsen på nya poddar :)

Helena sa...

Tack för många bra tips! Debutera eller dö ska jag genast kasta mig över! Känner mig också rätt fullmatad av det som finns att läsa om att skriva på nätet. Förutom alla braiga bloggar förstås ;)

Annika sa...

Helena: ja, det är tur att bloggarna finns :-)

Anonym sa...

Alla dessa poddar är säkert suveräna. Men, lite som med allt annat här i livet som verkar så bra att läsa, lyssna på, titta på eller besöka eller vad en nu borde göra, så undrar jag när jag ska hinna med. Jag har liksom inte lyssnartid på det sättet. När jag har lyssnartid på spårvagnen, ett fåtal minutrar, då brukar jag använda tiden till läsa bloggar i mobilen (och även kommentera de som har WP - andra plattformar går inte att kommentera från mobilen). Men jag sparar din lista för ev framtida bruk. Jättebra att få tips! Lite som med bra sommarprat - då behöver jag bara lyssna på rekommenderade prat och spar tid. :)

Annika sa...

Skrivalasaleva: Ja tiden! Det är nog som med läsningen för mig, NÄR ska man hinna sitta stilla och läsa allt? Kul om listan kan sortera russinen ur kakan lite, precis som jag använder boktips för att tokoptimera och inte ödsla dyrbar tid på det som inte håller måttet :-)