måndag 20 november 2017

Dystopisk spaning.

Under förra veckans vila läste jag "Smekmånader" av Mikael Berglund. Författaren har sina rötter i trakterna där jag bor, och jag snubblade över hans signerade bok på Eldmark (*), som har sin fysiska butik här i Sorsele.

Den här lilla boken (den är väldigt kort, 174 sidor, vissa blanka) är väldigt ovanlig, och litterär, och den har nominerats till Svenska dagbladets litteraturpris. Och det är en dystopi. Författaren har skamlöst gått al in och skapat en hemsida för boken, med bilder och texter för att förstärka den dystopiska känslan.

Det är här min spaning kommer, eventuellt är jag sist på den, men bear with me. Det känns som om genrelitteraturen är något mindre bespottad just nu än vad den varit tidigare, och här med dystopierna blir det ganska tydligt (om man anstränger sig lite, och kisar med ögonen):
- Smekmånader nomineras till ett fint pris, och temat är svårt dystopiskt.
- Nobelpristagaren i litteratur, Katzuo Ishiguro, har författat Never let me go, en dystopi som även har filmatiserats.
- Margaret Atwood har nygammal succé med Tjänarinnans berättelse, och förekommer i diskussionerna kring nobelpriset.

Jag vädrar morgonluft för genrelitteraturen. Frisk, hög och klar morgonluft.(*) Om någon av er någonsin skulle finna er på jakt efter ett järn för att göra klämmackor över öppen eld, då har Eldmark det bästa.

8 kommentarer:

Linda Gladh sa...

Wohoo, låter fantastiskt bra (Japp, jag är lite partiskt, jobbar oxå med en dystopi), och jag håller faktiskt med i din trendspaning :)

Annika sa...

Linda: Ja, tre måste vara en trend, eller hur? Välkommen hit :)

Elin Säfström sa...

Ja, tänk vad det finns en tradition av att se ned på en viss - i praktiken extremt mångfacetterad - typ av litteratur. Att folk inte har bättre saker för sig. Men en viss ljusning, ja.

Annika sa...

Ja, lite märkligt är det att äpplen-är-bättre-än-päron-diskussionen fortfarande existerar.

Anonym sa...

Kul med lite dystopispaning. Jag har dålig koll på den "fina" litteraturen, förutom då... ALMA-priset till Meg Rosoff häromåret. Dystopisk ungdomsroman.

https://skrivalasaleva.wordpress.com/2017/01/31/how-i-live-now-meg-rosoff/

Not my cup of tea, men intressant och annorlunda. :)

Annika sa...

Skrivalasaleva: Ah, ännu ett tecken i tiden :-)

Micke Be sa...

När jag skrev den tänkte jag egentligen mest att den var samtida, bara lite tillspetsad. Hade inte trott den skulle bli så mörk. Gillar annars dystopier, särskilt på film.

Annika sa...

Micke: Förutom att jag är väldigt svag för dystopier, fastnade jag för språket. Det finns flera ordvändningar och meningar som var ovanliga och väldigt fina att läsa. Har införskaffat din första bok också nu, även den med ett intressant tema. Roligt att du tittade in här :)