torsdag 17 augusti 2017

Inte i tiden.

När jag igår skrev om en polis, som är kvinna, och det av bara farten blev "kvinnlig polis". Flera gånger. Fräscht och modernt. Verkligen nydanande.

8 kommentarer:

Eva sa...

Ha ha, så där gör jag också ibland. Men när man själv märker det och ändrar, du är man ju ändå på väg mot en mer jämställd värld. Och man är en av dem som bidrar till den.

Helena sa...

En jättesvår fråga när man skriver, det där med stereotyper. Något jag funderar en hel del på hur mina manus ska förhålla sig till.

Marie: Mitt skrivliv sa...

Lätt hänt, vi är trots allt uppvuxna med vad som är norm och vad som är avvikelse. Skönt att du vaknade till ;)
Sedan är ju hela jämställdhetsdebatten en annan, där kvinnan ofta dubbelbestraffas. Hon ansvarar för att ha valt en jämställd man och OM förhållandet (ve och fasa) inte är jämställt (som om det är det värsta som kan hända) är det p.g.a. att kvinnan är för korkad för att förstå detta med pensionen, alternativt förtryckt, såklart. Om du frågar de som "vet saker" alltså. Inte lätt att vara kvinna. Om förhållandet däremot är jämställt beror det på att kvinnan har en man som är fantastisk (han skjutsar barnen till simningen OCH gör matsäck, wow, honom ska du vara rädd om), då får hon med andra ord inget cred alls och vi är ju all about the cred va?! :D

Elin Säfström sa...

Haha! Ja, jesus. Man är så hårt drillad i den alltför mansdominerade världen. Lätt hänt, men bra att upptäcka.

Annika sa...

Eva: Ja, det är så lätt att det blir så av bara farten!

Annika sa...

Helena: Ja, jag försöker i teorin alltid väja för stereotyper, men så sitter man där och hamrar in knepigheter i alla fall!

Annika sa...

Marie: Ja, alltså det är intressant hur allting är relativt könstillhörighet och vem som är duktig eller inte. Trots att jag varit föräldraledig tio månader längre än min sambo var det nog faktist ingen som kallade mig för ”duktig”, och jag bara ”men va f-n!” Så ja, vi är nog al about the cred :-D

Annika sa...

Elin: Ja, det är skumt det där hur man faller in i genusvokabulär värdig åttiotalet ibland när man skriver :-)