onsdag 30 augusti 2017

Im ordnung! (*)

Inspirerad av Maries Excel-ark, beslutade jag mig igår för att göra mitt lösa synopsis lite mindre löst. Redan innan hade jag nyckelscener som skulle representera vissa vändpunkter i mitt nya manus, men jag tänkte mig ett lite tydligare och överblickbart sätt för att hålla reda på allt.

Jag bestämde mig för att använda milstolparna från den här modellen i vänsterkant i mitt ark, och rubrikerna ”vad händer”, ”vad gör huvudpersonen” och ”vad gör antagonisten” i överkant. Sedan fyllde jag i med viktiga scener i rutorna, upptäckte en del strukturella problem som rättades till, och tror att jag har besparat mig ett antal timmar av grubblerier och maniskt flyttande av post-its.

Blev ordning och reda, men ändå mycket utrymme för att upptäcka under skrivet. Gillar särskilt att ha bättre koll på vad antagonisten har för sig, då det är lite av ett problem att hålla reda på när man skriver i första person presens. När jag inte har koll blir det lite en gubben-i-lådan-effekt var gång antagonisten visar sitt rätta jag (vid pinchpointsen), och det funkar bättre om det vävs in lite snyggare i hela berättelsen.

(*) Fast det är länge sedan jag missbrukade reseberättelser om fjällvandring, kan jag inte släppa den här. Där var det ryggsäcken som var Im Ordnung, något man kan relatera till när man (som jag) spenderat någon timme på att sprätta lös onödiga remmar, mm, från sin Haglöfs, bara för viktens skull. Två hekto havregryn är liksom roligare att släpa runt på, än två hekto onödigt bling.

10 kommentarer:

Carina Deckner sa...

1) jag är ingen författare och kommer aldrig att bli, men jag ä l s k a r ordning och reda och gillar ditt ark med uppställningar. Imponerande!
2) Köpte en gång en handväska med en massa kedjor och tofsar. När allt detta onödigt krafs var bortklipp (med tång) var väskan riktigt snygg och funktionell...

Helena sa...

Bra tips, håller mer dig om att excelark är grejen! Tror det var du som gav mig detta geniala tips på uppkommen fråga i min blogg för ett år sen ca. Bästa skrivtipset!

Annika sa...

Moster C: Känns som att komma upp i ljuset och kunna andas igen, när det blir ordning efter kaos :-)

Annika sa...

Helena: Minns inte om det var jag, men varsågod i så fall :)

Sara sa...

Å, det ser så härligt uppstyrt ut! Kul att du visar hur du gör, sådana inlägg är alltid peppande!

Marie: Mitt skrivliv sa...

Det där ser intressant ut! Ditt upplägg alltså. Allt som kan hålla styr på vem som gör vad är jag all for.

Men länken där det var plotpoints och pinchpoints och blablapoints (i mitt utmattningshuvud blir sådana där långa rabblingstexter bara en massa ord) den kunde jag inte ens ta mig igenom utan att få andningsbesvär. Vad tänker du om sådana där "recept" med procentsatser hit och dit?

Annika sa...

Sara: Japp, och jag använder mig av färgade trådar i mitt synposis som du tipsade om för lääänge sedan :-)

Annika sa...

Marie: Jag är inte en receptmänniska (hade liksom inte hört talas om Valen, innan jag gjorde ditt quiz). Brukar bara gå till punkter och procentsatser i efterhand, om något strular med dramaturgin och post-it-rejs inte funkar. Nu tänkte jag prova att gå till recept i förhand, men har redan frångått receptet en del :-D Tyckte att det här ändå var hyfsat överblickbart, jämfört med den jag tittade på innan där Pia Lerigon hade inte mindre än 17 punkter (där sa hjärnan stopp). Tänkte ta kontrollen över points och procent på mitt eget vis i det här upplägget, och se hur det går. Men, i grunden är jag nog en sån där orgaaanisk författare, som helst flummar mig igenom det första utkastet på kort tid.

Sara sa...

Vad glad jag blir! Jag måste fräscha upp den metoden själv nu, tror jag. Så fort jag har tillräckligt starka trådar ska jag färga och fläta dem. :)

Annika sa...

Sara: den är toppen för att inte lämna några trådar hängande i luften!