tisdag 15 oktober 2013

Jag har läst en hel bok!

När jag och K var hemma hos föräldrarna senast insåg jag att det faktiskt fanns en möjlighet att få läsa ostört. Givetvis hade jag ingen bok med mig. The panic!

Det råder brist på bokhandlar där i hemorten, men efter lite letande hittade jag Mikael Niemis Fallvatten i mataffären. Kortfattat handlar den om vad som händer när dammen brister i Luleälvens enorma vattenmagasin i Norrbottniska fjällvärlden.

Mikael Niemi skriver väldigt effektiv text. Sida upp och sida ner av action, nästan så man glömde att andas. Jag hade knappt läst baksidetexten (hatar spoilers) och förväntade mig något lite mer lustigt. Typ som populärmusiken. Men Fallvatten är inte en lustig bok. Den var snarare obehaglig, på gränsen till effektsökande i målande beskrivningar av vävnader som brister och människor som gått vilse i vansinnet.

Jag hade samma problem med boken som jag har med Game of thrones; hur mycket jag än gillar, så är det jobbigt med övervåld skildrat så att det känns som det bara är med för effektens skull. Det var som om människorna i Norrbotten helt saknade själ, i gammal god Jägarna-anda. Eller för att citera Rapunzel; "Visa lite mänsklighet!"

Nåväl, det var oerhört välskrivet och riktigt underhållande läsning. Kanske var jag bara sugen på något lite mindre grabbigt?

Inga kommentarer: